Ekspert i ytringsfrihed advarer mod såkaldt chilling effect i CBS’ retningslinjer for formidling. Ledelsen afviser, at brud på retningslinjerne øger forskernes risiko for at miste jobbet. Fællestillidsmand ønsker en afklaring af, hvilke sanktioner der så er tale om.
Dit netværk er guld værd. Ikke bare for dig. Din chef er også glad for dine kontakter. Markedsføring gennem personlige netværk stormer frem i danske virksomheder. Men er du tvunget til at stille din egen profil til rådighed for din arbejdsgiver? Og hvem ejer din LinkedIn-profil, den dag du forlader virksomheden?
Netværk er både arbejdsmetode og produkt i Rigét A/S. Netværk har værdi. Det ved ledelsen. Det ved medarbejderne. Da ledelsen ville tale om ejerskab til medarbejdernes LinkedIn-profiler, var banen kridtet op til konflikt. Sådan gik det ikke. Her er deres erfaring.
For 25 år siden deponerede 72 magistre deres opsigelse på Jydsk Telefon og tvang ledelsen til at forhandle en akademisk overenskomst. Planen lykkedes, magistrene vandt. En af frontfigurerne dengang var Mette Dupont. Siden har hun udkæmpet nye slag på sine kollegers vegne. I år modtager hun DM’s tillidspris.
En dansk forsker, Ruth Nielsen, modtog Ig Nobelprisen i 1995. Den nye oplysning vækker glæde på begge sider af Atlanten. Fra Harvard University sender Marc Abrahams, redaktør på Annals of Improbable Research, en særlig hilsen til det danske forskerfolk: “Let that wet underwear spur the nation on to further greatness!”
Tutte hed hovedmanden bag brydning af en tysk kode under 2. verdenskrig. Hans polynomium lever videre i et nyt forskningsprojekt, hvis leder selv har lagt navn til en matematisk størrelse: Thomassen-grafen. I år modtager Carsten Thomassen DM’s naturvidenskabelige forskningspris.
Fornuft og følelse. Neurovidenskaben har taget låget af vores hjerne, og derfor er vi nødt til at udvikle retsfornuften. Det mener Jesper Ryberg, der i år modtager DM’s humanistiske forskningspris.
Den nuværende praksis for fosterdiagnostik bør ses efter i sømmene, mener det Det Etiske Råds formand, filosoffen Jacob Birkler. Han vil også sætte den udbredte instrumentalisering af etik i sundhedsvæsenet til debat.
Glæden ved at grave i jorden, forske og formidle er fælles for dem alle. Men det er ikke primært udgravninger, fagarkæologerne diskuterer, når de mødes i Foreningen af Fagarkæologer (FaF). Siden 2000 har FaF været forum for de brede diskussioner og ikke mindst et centralt mødested for folk, der savner kollegial sparring i hverdagen.