Dansk Magisterforening

Danskere smittet med farlig VTEC-bakterie fejlbehandles

Af Thomas Bøttcher
Del artikel:

For en måned siden advarede en ekspert fra Statens Serum ­Institut om, at de danske hospitalers beredskab mod smitsomme sygdomme er i forfald. Siden er flere danskere blevet fejlbehandlet i forbindelse med et udbrud af den farlige VTEC-smitte.

Flere danskere, der er blevet smittet under det seneste udbrud af den alvorlige diarésygdom VTEC (E. coli), er blevet fejlbehandlet, tilsyneladende fordi flere danske hospitaler ikke har etableret en et diagnostisk beredskab for sygdommen, der sidste år var skyld i mindst 53 dødsfald i Europa.

Ifølge Magisterbladets oplysninger er VTEC-patienter i mindst to tilfælde blevet fejlopereret for blindtarmsbetændelse efter diagnostiske analyser, hvor VETC-infektion ikke indgik i diagnostikken. I et tredje tilfælde fik en dansker med akut nyresvigt konstateret sygdommen på et australsk hospital, kort tid efter, at analyser på et dansk hospital fejlagtigt ikke havde påvist smitten. I alle tre tilfælde blev analyserne fortaget på hospitaler, der ikke havde etableret diagnostik for sygdommen.

Udbruddet, der indtil videre er blevet konstateret hos mindst 12 danskere, hvoraf syv personer har udviklet akut nyresvigt, kommer, kort tid efter, at en ekspert fra Statens Serum Institut advarede mod, at flere danske hospitaler ikke har etableret et diagnostisk beredskab for sygdommen. Det gælder blandt andet hospitaler i Nordjylland, Sønderjylland og på Sjælland.

Sundhedsordfører for Enhedslisten (EL) Stine Brix ser med alvor på sagen.
“VTEC giver nogle ret alvorlige sygdomsforløb, og det forekommer mig meget mærkeligt, at der er sygehuse, der ikke tjekker for denne her type bakterie. Det lyder, som om, de ikke har tjek på, hvordan man skal håndtere patienter med de her symptomer”.

Sundhedsstyrelsen: Ingen problemer
Ifølge retningslinjer til hospitalerne skal alle børn under syv år undersøges for VTEC-smitte, når symptomer på sygdommen er til stede.

Flemming Møller Mortensen, formand for Folketingets sundhedsudvalg, mener ikke, at beredskabet ved de danske sygehuse fejler noget.

“Du vil altid kunne finde tilfælde som disse, for det afhænger fuldstændigt af, hvad den læge, som er sat til at undersøge og diagnosticere, tænker. Selv om alle regioner ikke nødvendigvis har det som fast standard at tjekke for sygdommen, så er det min forventning, at de læger, der skal stille diagnoser og har den faglige indsigt, er i stand til at vurdere, at der kan være tale om VTEC, og dermed også sender en prøve hen til et laboratorium, der specifikt undersøger for det”, siger han.

Heller ikke Sundhedsstyrelsen finder, at der er behov for at stramme op for sygehusenes brug at diagnostiske analyser.
“Jeg kan ikke sige, om der er sket en fejl i de konkrete sager, men helt generelt så kan en læge bestille en VTEC-prøve, hvis han finder en indikation. Nu hvor vi har et mindre udbrud i Danmark, så har vi fra Sundhedsstyrelsen anbefalet, at børn under 7 år med diaré og patienter med blodig diaré – uanset alder – bliver undersøgt for VTEC”.

Ifølge Statens Serum Institut bliver det danske beredskab mod smitsomme sygdomme svækket af, at hospitalerne i stigende omfang hjemtager diagnostiske analyser fra Instituttet. Senest har Region Hovedstaden besluttet at hjemtage analyser for mere end 100 mio. kr. fra Statens Serum Institut.
}