Dansk Magisterforening

Studerende formidler ny viden

Liv Alfast Kretzschmer
Del artikel:

Underholdende vidensforedrag er varen i tre studerendes butik, hvor man kan bestille foredrag om alt fra Darwin og dating til folkekirkens fremtid.

Man fordyber sig i et emne i flere måneder. Skriver opgave om det. Fortæller om det i toget og til festen. Drømmer om det om natten. Men når opgaven er afleveret, er der aldrig andre end underviser og censor, der får glæde af den nye viden. Og det er synd og skam, mener antropologistuderende Mie Nielsen og Vibeke Christoffersen. Den ærgrelse lå i baghovedet, da Mie Nielsen hørte sin mor brokke sig over den ringe kvalitet af et foredrag, som hun havde måttet køre et par timer efter – det var en skam, at der ikke var flere foredrag og dygtigere foredragsholdere. En tanke tog form, og de to driver nu sammen med Filip Koch, der læser erhvervsøkonomi, virksomheden Talerøret, som sælger underholdende vidensforedrag.

“Det er ærgerligt, at meget af den viden, der produceres på universiteterne, kun er for de fagligt indviede. Vi havde et ønske om at få vores viden ud, så alle kan forstå det og være med. Det handler egentlig ikke om svært eller ukompliceret stof, men om, hvordan det bliver formidlet”, mener Vibeke Christoffersen.

Talerøret har allieret sig med dygtige studerende fra Aarhus Universitet og oplært dem i, hvordan man holder foredrag. De udvalgte studerende, som ofte har skrevet bacheloropgave om emnet, kommer med i et vejledningsforløb, og når deres foredrag er klar, bliver det prøvet af foran en fokusgruppe, hvorefter de bedste foredrag bliver valgt.

Kendt fra DR2
At det netop er studerende, giver fleksibilitet, nye vinkler og en højere grad af øjenhøjde, hvis foredraget fx holdes på en højskole. De studerende er glade for muligheden, og rigtig mange har meldt sig på banen som foredragsholdere. Talerøret satser på at tage ti ny studerende ind hvert år, og med den naturlige udskiftning, der er, vil det betyde cirka 20 forskellige foredrag at vælge mellem hos Talerøret. Kunderne er ofte højskoler og biblioteker, men foredragsholderne har også optrådt til julefrokoster og menighedsrådsmøder.

“Vi har et unikt produkt, fordi vi lægger os et andet sted end det, man ellers kan få. Ofte har man valget mellem at tage en ukendt foredragsholder, hvor man ikke ved, hvad man får, eller en dyr kendis. Vi tilbyder noget midt imellem, hvor der er garanti for kvaliteten, uden at det er en stor udskrivning”, siger medejer Vibeke Christoffersen.

Ud over at sælge foredrag underviser Talerørets ejere i, hvordan man holder foredrag. Det er blandt andet blevet til et samarbejde med medicinstudiet på Aarhus Universitet, hvor de studerende lærer at holde foredrag med alternative virkemidler som at engagere publikum gennem øvelser og forklare pointer gennem billeder. Også Danskernes Akademi på DR2 nyder godt af talenterne fra Talerøret.

Vibeke Christoffersen er glad for oplevelsen af, at man som studerende faktisk kan bruge sin faglighed, før kandidatbeviset er i hus. “Jeg er blevet tændt på at være selvstændig, og det skaber helt sikkert et alternativ til den ledighedsperiode, mange nye kandidater kommer i. Jeg har fået øjnene op for, at man selv kan skabe noget”.

}