Dansk Magisterforening

Ledige laver collager hos privat jobaktør

Af Martin Ejlertsen
Del artikel:

Hos jobaktøren HKI laver ledige collageopgaver som arbejdsprøvning, men det er meningsløst, kritiserer Enhedslisten. Mette Frederiksen (S) vil med ny lov netop stoppe meningsløse arbejdsprøvninger og aktivering.

Ledige har tidligere skullet bygge pastatårne og finde sin indre pipfugl. Nu skal de også lave collageopgaver.

I hvert fald hos den private jobaktør Hans Knudsen Instituttet (HKI), som arbejder med at bringe ledige tættere på arbejdsmarkedet.

Her mener man, at der er god mening i at arbejdsprøve ledige med collageopgaver, fordi man arbejder med personer i matchgruppe 2 og 3, som kommunen vurderer ikke middelbart er klar til et ordinært arbejde, forklarer kommunikationschef hos HKI Mette Flindt.

“Vi arbejdsprøver personer, som er ressourcesvage og ofte har skånebehov. Collageopgaven er typisk en startopgave, som bruges til at vurdere borgerens funktionsniveau, hvis de typisk har problemer med bevægeapparatet eller er psykisk skrøbelige. Den skal gøre os i stand til at vurdere, om borgeren kan foretage vridbevægelser, holde på arbejdsredskaber og koncentrere sig i længere tid ad gangen”, siger hun. Mette Flindt pointerer, at collageopgaven kun bruges til de ledige, som er meget langt fra arbejdsmarkedet – ikke alle ledige. Desuden er opgaven blot er en del af arbejdsprøvningen på en række forskellige værksteder.

Men det er svært at forstå, hvordan collageproduktion overhovedet kan bruges til at vurdere lediges arbejdsevner, mener uddannelsesordfører hos Enhedslisten Rosa Lund.

“Som arbejdsløs har man jo ikke brug for et kursus i, hvordan man laver collage, men derimod et job. Det er helt fint, man bruger forskellige kreative redskaber i arbejdsprøvning, men jeg har meget, meget svært ved at se, hvordan collageproduktion kan have relevans for ledige. Denne form for aktivering er meningsløs, indtil det modsatte er bevist”, siger hun.

Meningsløse tilbud
Rosa Lund stillede for nylig beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) spørgsmål i Folketinget om ministerens holdning til, at HKI arbejdsprøver ledige i at lave collager, og at deres arbejdsevner vurderes ud fra, hvordan de løser en collageopgave. Mette Frederiksen vil ikke gå ind i den konkrete sag, men er i sit svar kritisk over for den form for aktivering.

“Det er min klare holdning, at vi generelt bruger for mange ressourcer i beskæftigelsesindsatsen på meningsløse tilbud og arbejdsprøvninger, der fastholder folk på offentlig forsørgelse. I stedet skal vi bruge kræfterne på at udvikle og forbedre den enkeltes kompetencer og ressourcer”, skriver Mette Frederiksen. Ministeren har netop sat sine embedsmænd til at udarbejde ændringer til loven om beskæftigelse, der skal gøre op med meningsløs aktivering.

På trods af kritikken mod HKI’s collageopgaver er man i Københavns Kommune imidlertid tilfreds med HKI’s arbejdsprøvning af ledige. Kommunen har derfor netop forlænget samarbejdet med HKI med en ny kontrakt, forklarer chefkonsulent i kommunens beskæftigelses- og integrationsforvaltnings økonomikontor Thorsten Faber Flugt.

“Vi har en oplevelse af HKI som en professionel organisation med både brede kompetencer og specialistkompetencer til de ledige. Det kommer blandt andet til udtryk i de særlige værksteder, som HKI anvender i deres aktiviteter. Vi følger systematisk op på, om vi får den ønskede kvalitet fra vores leverandører af aktivering, og for HKI ser det fornuftigt ud”, siger han.

Men når Københavns Kommune har forlænget samarbejde med HKI, må det være, fordi kommunen har en anden opfattelse af, hvordan arbejdsprøvning skal give mening, udtaler Rosa Lund.

“Jeg har været i kontakt med nogle ledige, som har været i dette forløb, og er på den baggrund meget skeptisk over for dette koncept. Jeg vil derfor også se en meget god grund til, at Københavns Kommune har valgt at fortsætte dette samarbejde”, siger Rosa Lund, som i midten af juni måned vil besøge HKI for at kigge nærmere på collagekonceptet.

}