Dansk Magisterforening

Norge som springbræt

Af Martin Ejlertsen
Del artikel:

Stine Tang Jensen er uddannet bygningsarkitekt fra Danmark, men måtte til Norge for at finde sit første job. Her fandt hun fast og godt lønnet arbejde og et springbræt til en videre arkitektkarriere.

Danskerne er meget eftertragtede i Norge. Også de, som ikke kan finde arbejde i Danmark. Det oplevede 29-årige Stine Tang Jensen, da hun i januar 2010 stod med sit eksamensbevis som arkitekt MMA fra Kunstakademiets Arkitektskole i hånden. Hun ville straks i gang med at arbejde og søgte alt, hvad der var at søge på i Danmark. Forgæves. Hun sendte et hav af uopfordrede ansøgninger af sted. Forgæves. Ikke ét eneste svar fik hun. Hun kom hurtigt til konklusionen, at der skulle ske noget drastisk.

“Jeg blev meget hurtigt træt af at være arbejdsløs, og jeg ville i gang med at arbejde som arkitekt. Der var bare ikke noget at komme efter i Danmark”, siger Stine Tang Jensen, da Magisterbladet møder hende på hendes arbejdsplads. Den ligger centralt i Oslo. Stine Tang Jensen søgte arbejde i Norge, da der ikke var noget at finde i Danmark, og som hundrede­vis af andre danskere har hun fundet fast og velbetalt arbejde hos vores norske naboer. Hun ledte efter job i Norge på blandt jobsiden arkitektnyt.no og fandt mange jobannoncer – heriblandt en fra 4b Arkitekter i Oslo. Den søgte hun. Og her fik hun ikke bare svar, men blev desuden indkaldt til samtale. Hun tog flyet til Oslo og fremviste sit portfolie, som hun havde medbragt på et usb-stik. Samtalen gik ikke særlig godt, fortæller hun, for hun fik et hosteanfald. Alligevel ringede 4b Arkitekter til hende allerede dagen efter og tilbød Stine et fast fuldtidsjob med opstart en uge senere.

“Det var ret vildt at blive tilbudt en fast stilling på fuld tid som nyuddannet arkitekt. Men heroppe er der masser af arbejde, jobbene er sikre, og lønnen er højere end i Danmark. Den norske krone er næsten lig den danske, så det er sjovt at arbejde i Norge”, siger Stine Tang Jensen.

Unik situation
Stine Tang Jensen kunne hurtigt sige farvel til sit liv i Danmark, for hun havde ingen kæreste og boede i en lejelejlighed. Verden lå for hendes fødder.

“Det prøvede jeg at bruge til noget positivt i min situation, hvor jeg ellers sukkede over, at drømmejobbet hos Henning Larsen ikke lige dukkede op. Jeg kunne se, at for at få et godt job i Danmark på sigt var jeg nødt til at tage udenlands for at få erfaring”, siger hun.

Hendes valg faldt på Norge. Meget på grund af sproget. Desuden kommer man nemt og hurtigt til Danmark. Og som dansk arkitekt er man i høj kurs i Norge, fortæller hun. Danske arkitekter er ofte langt mere konceptuelt uddannet til store prestigeprojekter, mens norske arkitekter typisk er mere teknisk uddannet. Det betød samtidig, at hendes start på arbejdslivet har været svær og udfordrende, fordi der var meget nyt at lære. Arbejdet handler især om projektering – at bygge huse. Stine har kun lidt erfaring fra sin praktik i Danmark, og her handlede arbejdet mere om at udforme koncepter og udtænke store linjer. Men hvorfor ansatte 4B Arkitekter så Stine, når hun er udenlandsk arkitekt med lidt erfaring, som desuden er fra et andet felt?

“For det første viser man stor velvilje ved at ville flytte hertil for at arbejde. Det viser, at man brænder for faget og for at ville arbejde. For dem er det også en fordel at ansætte en udlænding, for så kender man ikke så mange og er måske mere indstillet på at arbejde. Desuden manglede tegnestuen her én, som kan visualisere og sælge projekter. Og derudover har jeg vist sænket gennemsnitsalderen betragteligt her”, griner Stine Tang Jensen.

I sit første arbejde skal hun både bistå ved projekteringsmøder og også løbende tjekke op på brug af ventilation, rørkonstruktioner og vvs-opgaver, og det er helt nyt for hende.

“Det fede ved det er, at nu ved jeg, hvordan et hus er opbygget, og hvordan projekteringsarbejde foregår, og den erfaring kan jeg tage med mig. Det er et stærkt grundlag i min videre karriere som arkitekt”.

Gratis faglig hjælp
Da Stine Tang Jensen tog til Norge, var hun allerede medlem af det danske arkitektforbund. Det kunne hun drage stor nytte af, fortæller hun. Forbundet har nemlig en samarbejdsaftale med deres svenske og norske søsterorganisationer, hvor medlemmerne kan flytte til et af de andre skandinaviske lande og få gratis medlemskab det første år og således gratis bistand og vejledning.

“Det brugte jeg, da jeg skulle underskrive min kontrakt her i Norge. Det norske arkitektforbund tjekkede kontrakten for mig, for hverken jeg eller det danske forbund ved nok om løn og arbejdsforholdene heroppe. Den mulighed fungerer rigtig godt”, siger Stine Tang Jensen.

Hun kendte ingen i Norge og havde stort set ingen kontakter der. Hun fik dog hurtigt opstøvet et større dansk netværk, for der er mange danskere i Oslo. Desuden har flere hundreder danskere lavet en Facebook-side for danskere i Oslo, hvor de guider og hjælper hinanden med at svare på praktiske spørgsmål og løse hverdagens og arbejdsmæssige problemer.

“Der er meget sammenhold blandt danskere her. Man skal have et norsk personnummer og åbnet en bankkonto, og det er ikke helt problemfrit. Derfor er det rart at have kontakt til andre danskere, som har prøvet det før, og som kan hjælpe dig”, siger hun.

Stine Tang Jensen har nu boet i Oslo i to år. Hun priser naturen og de mange muligheder for at stå på ski og dyrke friluftslivet blot få minutters kørsel fra storbylivet. Alligevel savner hun København. Desuden har hun fået sig en dansk kæreste. Så nu er hun på vej tilbage. For at bo i København, men arbejde i Malmø. Her skal hun nemlig starte i nyt arbejde som arkitekt.

“Jobbet i Norge har været et springbræt for mig. Jeg havde ikke fået det nye job uden erfaringen fra Norge. For hver dag, jeg arbejder her, bliver jeg dygtigere end den arbejdsløse i Danmark. I Norge er efterspørgslen på arbejdskraft stor, lønningerne er høje, og danskerne er eftertragtede”, siger Stine Tang Jensen.

}