Dansk Magisterforening

"Vi tager fast arbejde fra os selv"

Af Martin Ejlertsen
Del artikel:

For mange nyuddannede er et løntilskudsjob eneste vej ind på arbejdsmarkedet mod drømmen om fast arbejde. Det giver erfaring, men er samtidig en voksende trussel mod netop fast arbejde.

“Det er jo godt, at muligheden findes, men samtidig er man godt klar over, at man tager fast arbejde fra sig selv”.

Ditte Marie Lund kan sagtens se både det positive og negative i at have sagt ja tak til et løntilskudsjob. I et halvt år var hun i et offentligt løntilskudsjob som kuratorassistent i Nikolaj Kunsthal. Det førte til et barselsvikariat, som slutter i august. For hende har løntilskudsjobbet været en vej ind i kunstbranchen som kurator. Uvurderlig erfaring er kommet på cv’et. Men hun ved også, at hun arbejder på lånt tid.

“Løntilskudsjob er blevet noget, man nærmest kæmper lige så meget for som for en fast stilling. Det er trist, det er blevet sådan. Jeg har da fået noget godt ud af det, men det er svært at se, hvordan offentlige institutioner skal vænne sig af med løntilskud. Stedet her er afhængig af at have folk i løntilskud, hvis man skal producere det samme som i dag”, siger Ditte Marie Lund.

Hun er cand.mag. i visuel kultur fra Københavns Universitet og bachelor fra RUC i performance design. Ditte har arbejdet flere forskellige steder med udstillinger og scenografi. For hende er det især rammerne omkring og selve formidlingen af kunsten, som er det interessante. Under studierne søgte hun derfor i fem måneders praktik på Nikolaj Kunsthal for at få erfaring. Her i en af Københavns ældste kirker vises der i dag ny samtidskunst, som ifølge Ditte tør gå mod strømmen og satse på noget anderledes. I sit speciale tog hun udgangspunkt i klimafestivalen Hopenhagen i København i 2009, som var arrangeret af den erhvervsdrivende fond Golden Days. Kort efter blev hun ringet op af sin gamle praktikplads med et tilbud om at tiltræde i en løntilskudsstilling.

“Først tænkte jeg, ååh nej, er det lige det, som jeg har lyst til. Jeg har jo ambitioner om at få et rigtigt job. Men jeg kom jo faktisk i et slags rigtigt job, lønnen er bare anderledes”, siger Ditte Marie Lund.

Samme sideeffekt
Ligesom Ditte har Frank E. Larsen også været i løntilskud, uden det endnu har ført til fast arbejde. Han er cand.mag. i nordisk fra SDU og ville gerne have noget erfaring med arbejdet i en kommune. I starten af november sidste år blev han tilbudt en løntilskudsstilling i Københavns Kommunes Beskæftigelses- og Integrationsforvaltning og sagde ja tak. Men Frank E. Larsen har ligesom Ditte måttet sande, at en offentlig løntilskudsstilling langtfra sikkert fører til fast arbejde bagefter.

“Københavns Kommune er meget opsat på at få folk i løntilskud i øjeblikket. Det har naturligvis den sideeffekt, at det reelt gør det sværere af få en fast stilling i kommunen. Og der bliver ikke ligefrem flere faste stillinger”, siger Frank E. Larsen, som nu igen er arbejdsledig.

At det bliver sværere at få et fast job på en offentlig arbejdsplads som fx Københavns Kommune gennem løntilskud, skyldes ifølge Frank E. Larsen dels generelle nedskæringer på det kommunale område, dels at flere i løntilskud nødvendigvis øger konkurrencen om de faste stillinger, der slås op. Han opfordrer derfor andre ledige til at afstemme deres forventninger, hvis de tager imod et offentligt løntilskudsjob.

“Går man ind i det med forventninger om at få et arbejde, kan man blive frygteligt skuffet. Der er da åbninger, og man har lov til at håbe. I ny og næ kommer der desuden barselsvikariater, man kan søge. Det gjorde jeg også, men det job gik til en anden”, siger Frank E. Larsen.

Som en normal stilling
Fra januar 2011 er satsen for offentlige løntilskudsstillinger for forsikrede ledige 132,51 kroner i timen. Det udgør i omegnen af 19.000 kroner for en fuldtidsstilling. Det er blot lidt mere end dagpengesatsen. Dittes løntilskudsstilling var desuden på 32 timer om ugen, og således var lønnen endnu mindre. Selv om hun allerede havde meget praktisk erfaring på cv’et, besluttede hun sig for at tage løntilskudsstillingen alligevel.

“Løntilskudsjobbet er som en normal stilling. Den strategi er stedet nødsaget til at køre, for ellers kan det ikke køre rundt. Som færdiguddannede i løntilskudsjob er vi jo lige så veluddannede som de fastansatte. Vi får bare mindre i løn for vores arbejde”, siger hun.

I dag har hun affundet sig med tanken om, at der formentlig ikke findes fast arbejde til hende i det offentlige. I Nikolaj Kunsthal er der eksempelvis ingen ekstra faste stillinger pt.

“Der er ikke mange job i denne branche, og måske er det blevet sådan herhjemme, at man skal uddanne sig på arbejdsmarkedet efter sin uddannelse. I dag er jeg dog glad for, at jeg sagde ja. Flere af mine tidligere studiekammerater har endnu ikke fundet job, men har gået ledige i månedsvis, og det er ikke sjovt. Dette er i det mindste en mulighed for at komme ind i branchen og skabe sig et netværk”, siger Ditte Marie Lund.

Hun oplever, hvordan pressede kommunale budgetter formindsker alternativerne til løntilskudsjob for offentlige institutioner.

“Man tænker, om de penge, som bruges på mange midlertidige løntilskudsjob, ikke hellere skulle bruges på at oprette faste stillinger. Men sådan hænger det jo bare ikke sammen”, siger hun.

}