Dansk Magisterforening

Det’ mit job: Marianne Kølle

Af Martin Ejlertsen
Del artikel:

Marianne Kølle, 38 år, Forlagschef på Forlaget Mindspace

Du har tidligere været forlagschef på ­Danmarks Pædagogiske Universitetsforlag og redaktør på Dansk Psykologisk Forlag og under Aschehoug. Hvad fik dig til at starte dig eget forlag?
Jeg har altid været fascineret af bøger og særligt af fagbøger. I mine forskellige ansættelser lærte jeg virkelig, hvor stor en berigelse det er at lave en god fagbog. I min seneste ansættelse besluttede jeg mig for, at jeg ville lave fagbøger, som ikke kun nåede ud til forskere, men også til professionelle fagfolk. Der tog jeg beslutningen om at lave mit eget forlag, som udgiver praksisrettede fagbøger af høj kvalitet inden for psykologi, filosofi og pædagogik til professionelle og studerende. Desuden havde jeg lige fået et barn, og jeg havde en drøm om at få privatlivet og arbejdslivet til at balancere. At springe ud som selvstændig samtidig med at få et lille barn var for mig en rigtig god idé, for det har betydet, at jeg har fået meget mere fleksibilitet i hverdagen.

Hvad har inspireret dig til Forlaget ­Mindspace?
Jeg bygger videre på det, jeg arbejdede med i mit speciale om “det gode liv”. Det handlede om Aristoteles’ etik, karakterstyrker og spørgsmål om, hvad det gode er, og hvordan vi opnår det. De bøger, som forlaget udgiver, er alle optaget af det gode liv og menneskers ressourcer, men handler også om eksempelvis filosofisk vejledning. Aristoteles har på den måde været med mig hele tiden – fra studierne og ind i arbejdslivet. Navnet Mindspace gav derfor god mening, for på forlaget skal der være plads til tankerne.

Hvilke faglige udfordringer får du ved at ­drive dit eget fagbogsforlag?
Forlagsbranchen og det at arbejde alene er en meget sammensat størrelse, og det trives jeg med. På en arbejdsdag kan man på et øjeblik bevæge sig fra fordybet læsning og redaktion over i produktion og markedsføring. Jeg trives med den sammensatte størrelse af forskellige arbejdsopgaver. Selv om jeg ikke har kolleger på samme måde som på en større arbejdsplads, så har jeg mange samarbejdsflader alligevel. Jeg er meget afhængig af konsulenter, fagfolk og mine faglige netværk. Jeg har derfor stadig kolleger, de er bare lidt længere væk. Det kræver dog, at jeg er mere opsøgende, og at jeg ikke tager noget for givet. Man er som selvstændig erhvervsdrivende tvunget til at være på tæerne.

Hvilke ambitioner har du med forlaget?
Jeg vil blive ved med at udgive fagbøger, som er af høj kvalitet, velskrevne og bredt formidlende. I år udgiver jeg ni bøger. Hvis jeg om 2-3 år kan have en til ansat, og jeg kan udgive omkring 15 bøger, så vil jeg være lykkelig. Tingene hænger sammen i dag. Jeg har gennem hele forløbet kunnet udbetale løn til mig selv. Ikke direktørløn, men en løn, som jeg kan leve af.

Hvad har været din største udfordring med Forlaget Mindspace?
Et lille forlag har selvfølgelig ikke en egentlig reklameafdeling eller økonomi til at komme så bredt ud, som bøgerne fortjener. Så synliggørelse er nok forlagets største udfordring. Men det at starte selvstændig virksomhed har egentlig ikke været så svært for mig. Der er masser af hjælp at hente fra væksthuse, og jeg kender en del til branchen fra min fortid på forskellige forlag. Jeg var meget afklaret omkring, at det var dette her, jeg ville. At tage det skridt, hvor jeg kan leve mit liv som jeg gør nu, har skabt en stor tilfredsstillelse og glæde.
}