Dansk Magisterforening

Praktikanter må undvære løn og coaching

Liv Alfast Kretzschmer
Del artikel:

Praktik er ofte det vilde vesten, når det gælder ordentlige forhold for de studerende. Det viser en ny undersøgelse fra DM Studerende.

Løn, coaching og kontrakt er langtfra selvfølgeligheder, når man som universitetsstuderende går i praktik i en privat eller offentlig virksomhed. To ud af tre får nemlig ingen løn fra praktikstedet, mens hver tredje ikke modtager coaching undervejs i forløbet. Det viser en ny undersøgelse blandt DM’s studentermedlemmer, og formanden for DM Studerende er overrasket over, at det står så galt til i forhold til at få løn.

“Jeg er klar over, at man ikke som praktikant skal have en høj timeløn, fordi der også er et element af læring, men de studerende kommer med en faglighed og bidrager med et reelt stykke arbejde, og så er SU ikke godt nok. Mange må have studiejob for at klare sig som studerende, og det er der som regel ikke tid til at passe ved siden af praktik, da det ofte er fuldtid. Så under ulønnet praktik er det folks opsparing, der ryger, eller også må de forsørges af familien. På den måde bliver praktik også en skæv ordning forbeholdt dem, der har råd til at arbejde gratis”, siger Kasper Ditlevsen. 

Ikke individuelt problem
Han peger dog på ingen måde fingre ad de studerende, der vælger at gå i ulønnet praktik, for som studerende føler man sig med god grund tvunget ud i det.

“Vi får hele tiden tudet ørerne fulde af, hvor vigtig erhvervserfaring er, hvis vi skal have nogen som helst mulighed for at komme i job efter studierne. Blandt andet er der en udbredt opfattelse af, at hvis man vil have foden indenfor i kulturverdenen, så skal man helst være i to-tre forskellige, som regel ulønnede, praktikker, hvor man viser sit værd, og så kan man virkelig tale om at slå plat på folks store engagement. Det er helt klart et strukturelt problem og ikke et individuelt problem”, fastslår Kasper Ditlevsen.

Han peger på, at ulønnet praktik kan være med til at presse lønnede ud af jobbet. Hvis en virksomhed tager tre praktikanter hvert år, kan de måske spare en ansat.

Undersøgelsen blandt praktikanter viser også, at hver tredje ikke får coaching under deres praktikophold, og at hver fjerde ikke har udfyldt en kontrakt om betingelserne for opholdet. Og det er ikke godt for kvaliteten af praktikopholdet, mener de studerendes formand.

“Praktik handler jo om at få erfaringer, der relaterer sig til uddannelsen og et fremtidigt arbejdsliv. Men uden coaching og retning for det, man laver, er der stor risiko for, at praktikken ikke har et ordentligt fagligt indhold. Der skal mere kød på, end at man flytter papirer rundt og kopierer”, siger Kasper Ditlevsen.

}