Dansk Magisterforening

Power på jobsøgningen

Vivian Voldgaard
Del artikel:

Der er mange måder at søge job på. Flere steder i landet har ledige organiseret indsatsen og banker døre ind under be­tegnelsen Powerjobsøgerne.

Strukturen er som i en hvilken som helst anden virksomhed. Der er en administration, en salgsafdeling og en marketingafdeling. Andre tager sig af events, opdyrker sponsorer og håndterer pressen. Men organisationen er flad som en pandekage, for ingen er mere værd end andre. Og lønnen er også ens for alle. Den består af de dagpenge, der automatisk tikker ind på kontoen den sidste bankdag i måneden.

Lyder det sekterisk? Eller som et kedeligt brætspil?

Det er på ingen måde tilfældet. Det er professionel jobsøgning, og der er power bag den indsats, som flere hundrede ledige lægger i deres lokale netværk, Powerjobsøgerne, hver uge.

“Vi er alle sammen med, fordi vi har et klart mål: Vi vil have et job. Ved at gå sammen om at søge arbejde gør vi noget for hinanden, og derigennem gavner vi også os selv”, forklarer Maria Molke Rediin, der er cand.mag. i fransk og informationsvidenskab, ledig på andet år og aktiv i PowerjobMidt med base i Aarhus.

Maria Molke Rediin har været powerjobsøger siden august, og hver uge deltager hun i de planlagte torsdagsmøder samt bruger et større antal timer på virksomhedsbesøg og andre praktiske opgaver i PowerjobMidt.

“Alle medlemmer begynder i salgsafdelingen, men jeg er også aktiv i kommunikationsafdelingen, for det er her, jeg har nogle af mine spidskompetencer. Det betyder, at jeg hver uge forsøger at sælge idéen om vores netværk til en hel masse virksomheder her i Østjylland. Målet er at få virksomhederne til at kontakte netværket, når de har en ledig stilling, i stedet for at slå den op og så få 400 ansøgninger, som de skal bruge en masse ressourcer på at bearbejde”.

Startede i København
Powerjobsøgerne blev etableret i København i begyndelsen af 2010 af en kvinde, der havde blik for værdien af netværk, når ledige job skal besættes. Hun er for længst kommet i arbejde, men andre tog over efter hende, og i dag har netværket ud over hovedstadsområdet og Aarhus også fat i Trekantområdet. Og det er svært at få øje på andet end fordele, mener Maria Molke Rediin.

“At være med i netværket giver en hel masse både på det faglige og det personlige plan. Fagligt får man mulighed for at udvikle og vedligeholde de kvalifikationer, man har i forvejen, fordi netværket er struktureret som en helt almindelig virksomhed. Og på det personlige plan oplever jeg, at det er givende at møde ligesindede, der samtidig gør noget proaktivt for at komme ud af ledigheden. Det bliver nemmere at tage kontakt til virksomheder og forsøge at sælge sig selv, simpelthen fordi det giver mere selvtillid at sige, at man er med i Powerjobsøgerne”.

Alle sælger alle
Når en virksomhed tilkendegiver over for powerjobberne, at der er et ledigt job i sigte, bliver jobbet slået op internt i netværket. Herefter er det op til de enkelte medlemmer at afgøre, om der skal en ansøgning af sted. Er der ingen i netværket, der har de nødvendige kvalifikationer, skal hver enkelt powerjobber slå stillingen op på sin LinkedIn-profil for på den måde at hjælpe virksomheden med at finde egnede kandidater. På den måde fungerer PowerjobMidt som en reel rekrutteringsafdeling for virksomhederne.

Det koster 50 kroner at blive medlem af PowerjobMidt og derefter 50 kroner i kontingent hvert halve år. Alle uanset uddannelse kan være med, men det er overvejende ressourcestærke ledige og ofte ledige med en akademisk uddannelse, der melder sig. Egenkapitalen består af netværkets medlemmer, der således også udgør varelageret, og målet er at have så høj en omsætning på lageret som muligt.

Det kan give lidt støj på linjen, at medlemmer kommer og går i en lind strøm, men det er netop netværkets styrke, mener Maria Molke Rediin:

“Vores mål er jo, at vi alle sammen får et rigtigt arbejde, så derfor kan det ikke være anderledes. Det kan være lidt kaotisk indimellem, men jeg synes, vi er rigtigt gode til at samle op på tingene og være målrettede. Vi er her jo ikke for at have fokus på alt det, der ikke fungerer, men for netop at sætte ting i værk og skabe forandringer”.

}