Dansk Magisterforening

Geogenetiker får forskerpris

Af Pernille Siegumfeldt
Del artikel:

DM’s naturvidenskabelige forskningspris går i år til dna- og evolutionsforsker Eske Willerslev

Den seneste overraskende opdagelse fra professor Eske Willerslevs Center for Geogenetik ved Københavns Universitet blev offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift Nature, få dage efter at han blev tildelt DM’s Forskningspris: Istidsdyr som fx mammutter, uldhårede næsehorn, steppebisoner og moskusokser uddøde ikke på grund af klimaforandringer, samspillet med mennesker eller andre enkeltstående årsager. Der var individuelle grunde til, at hver af arterne blev udryddet.

Det hidtil største studie i istidsdyrenes uddøen har dermed aflivet teorien om “The Silver Bullit”, altså udpegningen af én enkelt forklaring på deres endeligt. Den opdagelse gør det samtidig mere vanskeligt at forudsige, hvilke af vores nulevende pattedyr der vil overleve, hvilke der eventuelt vil bukke under, og hvor man forebyggende kan sætte ind.

Eske Willerslev er drevet af nysgerrighed og har med sin banebrydende dna-forskning bredt sig uforudsigeligt og over rigtig mange forskningsfelter. Med ham i spidsen blev Center for Geogenetik åbnet i København i september sidste år. Centret, der ser på klodens genetik for at finde nye løsninger på klimaproblemer og sygdomme, tiltrækker forskere fra hele verden. Trods sine kun 41 år har Willerslev længe været et internationalt navn og genstand for en sand prisregn. Alligevel er professoren særligt glad for at få en forskningspris, som forskerkollegerne har indstillet ham til. Dels fordi han ikke betragter sig selv som en person, det er let at samarbejde med, dels fordi han så ofte har oplevet, at det ikke er den vigtigste forskning, der bliver belønnet. Det kan lige så ofte handle om, at man er et politisk dyr, god til at pleje sine kontakter eller gøre sine hoser grønne hos de rette personer, mener Eske Willerslev.

}