Dansk Magisterforening

Copyright-penge til tv- og radiomedarbejdere

Mogens Tanggaard
Del artikel:

Igen i år er der penge at søge til bl.a. studierejser og deltagelse i konferencer for DM-medlemmer, hvis ophavsrettigheder i forbindelse med videreudnyttelse af tv- og radioprogrammer bliver forvaltet af Copydan og herfra sendt videre til AC’s Udvalg til Beskyttelse af Videnskabeligt Arbejde (UBVA). Det samlede legatbeløb er som sidste år på i alt 500.000 kr.

De penge, Copydan modtager, sendes videre til de ophavsmænd, hvis værker er blevet brugt. Men ofte kan Copydan ikke finde frem til ophavsmændene, der står bag værkerne. I de tilfælde sender Copydan pengene videre til en række organisationer, bl.a. AC, der så kan bruge pengene på noget, der kommer medlemmerne til gode.

UBVA har siden 2006 uddelt tv- og radiomedarbejderlegater til akademikere, der arbejder inden for tv- og radiobranchen. DM administrerer legatuddelingen på AC’s vegne.

Legater kan gives til deltagelse i efter- og videreuddannelse, til deltagelse i internationale konferencer, til studierejser og til forsknings- og/eller udviklingsprojekter.

Legatportionerne er på maksimalt 30.000 kr. pr. ansøger. Der er ansøgningsfrist onsdag den 5. oktober kl. 10.00. Udbetaling af legater finder sted i DM, Nimbusparken 16, 2000 Frederiksberg den 10. november 2011. Sidste år modtog 22 ansøgere en legatportion.

Det brugte fire ud af de 22 legatmodtagere pengene til:


Charlotte Louise Koldbye,
videnskabsjournalist, ansat på Experimentarium, modtog et legat på 30.000 kr. til en studierejse til USA og Canada. I New York skulle hun besøge Radio Lab, et populært videnskabsprogram, der sendes over hele USA. I Canada skulle hun besøge redaktionen bag programmet This American Life samt møde producerne af programmet Quirks & Quarks med knap 500.000 lyttere hver uge.

Esben Tange,
redaktør i DR, modtog et legat på 19.700 kr. til en studierejse til Italien, hvor han i anledning af komponisten Franz Liszts 200-års-fødselsdag ville studere Liszts liv og arbejde i og omkring Villa d’Este i byen Tivoli uden for Rom, hvor Liszt komponerede en række betydelige værker.

Majse Garde Bergmann,
dramaturg i DR, modtog et legat på 30.000 kr. til at deltage i konferencen Showrunner Exchange i Los Angeles, hvor folkene bag nogle af de største tv-dramaer ville fortælle om processen med at udvikle tv-dramaer.

Bo Cumming Løkkegaard,
kreativ direktør, Nature & Science, modtog et legat på 29.100 kr. til en studierejse til firmaet Sandia i New Mexico for at skabe kontakter og lave research til en kommende dokumentar. Sandia er verdens førende forskningsinstitution inden for sikkerhed, hvad angår bl.a. spredning af farlige sygdomme og kemikalier.
}