Dansk Magisterforening

To vildfarelser om løn

Lisbeth Ammitzbøll
Del artikel:

Er du en af dem, der hellere kræver for lidt end for ­meget i løn, når du er til jobsamtale? Måske er du ­offer for en eller flere klassiske vildfarelser.

Vildfarelse nr. 1: Arbejdsgiveren vil hellere have en billig medarbejder end en dyr medarbejder.
“Nej”, siger Jens Groth Andreasen fra DM Privats lønudvalg.

“Som jeg hører arbejdsgiverne, vil de helst have den medarbejder, der kan tilføre virksomheden størst værdi i kraft af sine faglige og personlige kvalifikationer. Hvis den medarbejder kræver et par tusinde kroner mere, end en arbejdsgiver havde regnet med, vil han eller hun forhandle kravet ned. Den slags forhandlinger har de fleste ledere stor rutine i – også meget større end ansøgeren har. I de stillinger, som DM’s medlemmer søger, er det sjældent, at to ansøgere står lige stærkt. Derfor er det ikke særlig sandsynligt, at arbejdsgiveren bare går videre til den næste – og billigere – i rækken”.

Vildfarelse nr. 2: Når jeg først har fået foden indenfor, kan jeg bevise mit værd.
Når ledelsen kan se, hvor dygtig jeg er, stiger jeg hurtigt i løn.

“Nej”, siger Jens Groth Andreasen, “det er ikke vores erfaring i DM. Tværtimod. Når man først sidder i jobbet, er det svært at stige i løn i den takt, som jobbet berettiger til. De fleste DM-medlemmer er jo vældig dygtige, og ofte udvider deres ansvarsområde sig, uden at løn, titel eller andre vilkår følger med. Det er ulige meget nemmere at forhandle en god løn fra starten”.
}