Dansk Magisterforening

Fagforeninger i kamp mod Anders Bruun

Af Martin Ejlertsen
Del artikel:

På grund af manglende lønudbetalinger og usaglige fyringer kører en række ­fagforeninger sag mod Anders Bruun, ­ansvarshavende udgiver i mediekoncernen Advice i Aalborg og tidligere formand for Danske Hospitalsklovne.

Manglende løn og fyringer uden grund. Det er blot nogle af de eksempler, som en række fagforeningers medlemmer oplever som ansat i mediekoncernen Advice i ­Aalborg – ikke at forveksle med rådgivningsfirmaet Advice A/S i København.

Advice i Aalborg drives af Anders ­Bruun, som tidligt i 2010 blev afsat som formand for foreningen Danske Hospitalsklovne efter store uenigheder om driften og anklager mod ham for at have tømt foreningen for økonomiske midler.

Danske Hospitalsklovne er dog ikke alene om at have problemer med Anders Bruun. DM’s faglige konsulenter oplever ligesom en række andre fagforeninger, at flere ansatte i Advice ikke får løn eller fyres usagligt uden erstatning, fordi de er ansat i underfirmaer og anpartsselskaber, der går konkurs og ændrer navn. Hele 39 selskaber er tilknyttet Anders Bruun i CVR-registret. 25 af selskaberne står i skrivende stund anført som tvangsopløst eller under konkurs, mens 11 af selskaberne stadig fungerer, og tre enten er fusioneret eller blot opløst. Fagforeningerne DM, HK, Dansk Journalistforbund og Ledernes Hovedorganisation har eller har haft en række sager kørende mod Advice og tilknyttede anpartsselskaber. Fagforeningerne fortæller samstemmende til Magister­bladet, at da Advice er meget tæt forbundet med en række anpartsselskaber, som ­Anders Bruun alle er involveret i, og som pludselig går konkurs, er det nærmest umuligt for fagforeningerne at få den ellers berettigede erstatning hentet hjem til medlemmerne i retssystemet.

DM anbefaler: Undgå ansættelse i Advice
Hvis DM’s privatenhed, som rådgiver og betjener medlemmer i private virksomheder, får henvendelser fra medlemmer, som overvejer ansættelse hos Anders Bruun og Advice, så er svaret, at man skal holde sig langt væk fra Advice, understreger forhandlingsleder Liselotte Jespersen.

“Vi har oplevet en række DM-medlemmer, som ikke har fået deres løn udbetalt, eller som er blevet fyret på et usagligt grundlag. Så vores klare anbefaling er, at man skal undgå at blive ansat i Advice”, ­siger Liselotte Jespersen.
Advokatfuldmægtig i DM Soon-Ah Sigsgaard har behandlet flere sager for medlemmer i DM, som har arbejdet hos Anders Bruun. Hun forklarer, at fordi ­Anders ­Bruun ikke hæfter personligt for de forskellige konkursramte anpartsselskaber, er det juridisk svært at bremse ham i at fortsætte med ikke at udbetale berettiget løn og feriepenge eller foretage usaglige fyringer.

“Oprettelse af et A/S eller ApS betyder, at det er selskabet som sådan, der er ansvarlig for selskabets gæld, og Anders Bruun hæfter således ikke personligt for selskabets gældsforpligtelser”, siger ­Soon-Ah Sigsgaard.

Blokade mod Advice

Men problemerne fortsætter øjensynligt hos Advice. HK Privat har to verserende sager mod Advice på grund af manglende udbetaling af løn og for kort opsigelsesvarsel, og Advice vil ikke forhandle, oplyser faglig konsulent Stig Westh i HK. Ledernes Hovedorganisation har en sag kørende mod Advice, og medlemmer af Dansk Journalistforbund (DJ) må slet ikke arbejde i Advice og selskaber knyttet til Advice. DJ har nemlig siden starten af 2010 blokeret Advice på lovlig vis, fordi virksomheden ikke vil indgå overenskomst, forklarer forhandlingschef i DJ Claus Iwersen.

“Advice er kendetegnet ved at bestå af en masse selskaber, hvor aktiviteterne bliver flyttet rundt. Vores medlemmer var ansat i ét selskab, mens de fik løn fra et andet. Uenigheden om løn og feriepenge førte til, at selskabet gik konkurs”, siger Claus Iwersen og forklarer, at den manglende løn blev dækket af Lønmodtagernes Garantifond, mens DJ mistede de penge, som var tilknyttet medlemmernes konkurrence- og kundeklausuler.

Fagforeningerne oplever igen og igen, at når der rejses krav ved domstolene mod virksomheder som Advice for at få blandt andet manglende løn og feriepenge udbetalt, så ender sagen ofte med at blive ført mod det forkerte selskab.

“Så går tiden med det i retssystemet, og processen bliver meget langsommelig og besværlig. Det er en fordel for folk som Anders Bruun med mange selskaber – for hvem er den rette sagsøgte? Derfor har DJ varslet en blokade mod Advice. Vores medlemmer skal ikke i klemme i det selskab. Og det risikerer de at komme lige nu”, siger Claus Iwersen.
DM har i første omgang valgt ikke at kræve overenskomst med Advice, men i stedet at oplyse om de mange problemer, flere medlemmer har haft med Anders Bruun, og på den måde advare andre mod at blive ansat i Advice.
}