Dansk Magisterforening

Ledige akademikere møder et trehovedet monster

Malene Romme Mølby
Del artikel:

Beskæftigelsessystemet kritiseres skarpt at dimittender, der har deltaget i AC-undersøgelsen “Det frie valg eller det frie fald?”. De nyuddannede mødes af mistillid og bliver klientgjort.

“Beskæftigelsessystemet? Det er et trehovedet monster, hvor hvert hoved ikke snakker med de andre. Jeg savner koordination, og så synes jeg, at man hører ting nogle gange, der er fuldstændig ligegyldige. Jobcenter, a-kasse og anden aktør er tre instanser, der snakker, men som ikke snakker sammen”, fortæller Hector, der er historiedimittend fra Syddansk Universitet og med i Akademikernes Centralorganisations (AC) undersøgelse af, hvordan overgangen fra studium til arbejdsmarked opleves.

For flertallet af interviewpersonerne bliver frustrationerne ved at være ledig direkte forstærket af den indsats, de møder i systemet. Enkelte interviewpersoner fortæller dog, at de har mødt brugbar hjælp og vejledning enten fra a-kasse, jobcenter eller anden aktør eller i ganske få tilfælde fra flere instanser.

“De oplever jo mistillid og en form for klientgørelse, og det, tror jeg, kan give en frygtelig skepsis i forhold til det offentlige. Mange er slet ikke forberedt på det bureaukrati, den kontrol og straf, og de har svært ved at se sammenhængen i kravene til de ledige”, fortæller Louise Bjerregaard, projektkonsulent i AC.

“Jeg havde alle de her ting med, så vi kunne få en snak om mine muligheder, og så viste det sig, at jeg bare skulle have et flueben! Hun havde blot til opgave at spørge, om jeg havde tænkt mig at søge. Hun var automatiseret til at sætte flueben, så længe jeg bare mødte op. Så jeg kan godt forstå, at folk går nedenom og hjem på det her, fordi det er så uværdigt. Jeg havde da ikke troet, at den måde, de gjorde det på, var så meget en latterliggørelse af mig”, siger Albert, arkitektdimittend fra Kunstakademiets Arkitektskole.

“Problemet er også, at systemet virker til at være lavet for at skræmme folk til at tage et hvilket som helst job. Den holdning kan være svær at kapere for dimittender, der brænder for at komme i gang med at bruge deres uddannelse. Vi håber, at undersøgelsen kan skabe en debat om ledighedssystemet, for det er bestemt ikke et kønt billede, som dimittenderne tegner af det”, siger Louise Bjerre­gaard.

}