Dansk Magisterforening

Hun dulmede nerverne med receptmedicin

Af Pernille Siegumfeldt
Del artikel:

Mette har været så angst, at hun kastede op flere gange på vej til eksamen. En veninde anbefalede betablokkere.

I flere år har Mette døjet med voldsomme nerver op til eksamen. Det blev kun værre, da hun startede på basisuddannelsen på RUC.

“Jeg var en af de yngste på min årgang, og jeg oplevede det som et meget stort pres at starte på det store kloge universitet. Derfor var jeg parat til at gå langt for at berolige min angst op til eksamen”, forklarer Mette.

Hun har ikke tidligere prøvet euforiserende stoffer. Alligevel tøver hun kun kort, da en studiekammerat introducerer hende til receptmedicinen betablokker.

“Når man som jeg har måttet standse på cyklen for at kaste op flere gange på vej til eksamen, så er man klar til næsten hvad som helst for at dulme sine nerver”, siger Mette.

Hun aner ikke, hvor veninden fik betablokkerne fra. Det var ikke ligefrem en dille blandt de studerende på RUC for seks-syv år siden, men muligheden var ikke desto mindre almindeligt kendt i universitetsmiljøet.

“Heller ikke dengang kunne jeg have fundet på at tage noget, jeg havde fået af en tilfældig pusher på gaden, men jeg havde fuld tillid til min studiekammerat, så jeg spurgte aldrig, hvor de receptpligtige piller egentlig kom fra”, fortæller Mette.

Meget psykologi i det
Det var på dagen for sin allerførste eksamen på RUC, at hun slugte pillen. Hun sad i bilen på vej til det grønne klæde på universitetet.

“Jeg husker, at jeg fik kraftig hjertebanken. Jeg husker også, at jeg et øjeblik blev lidt nervøs, fordi jeg havde afgivet kontrollen på den måde”, siger hun.

Mettes eksamen gik bedre end forventet. At det var betablokkernes skyld, tvivler hun meget på.

“Der er garanteret også meget psykologi i at tage sådan en pille. Eksamen var ikke nær så slem, som jeg havde frygtet. Det gik op for mig, at censor jo også bare er et menneske”, siger hun.

Hun tog kun betablokkerne den ene gang. Ikke fordi hun fik bedre styr på sin nervøsitet, men fordi de ikke syntes at hjælpe. I dag kunne hun ikke finde på at bruge medicin, hverken til at fremme sin hjernes præstationer eller til at sænke sin puls.

At der er flere og flere omkring hende på universiteter og vidensarbejdspladser, der ikke vil afvise at bruge doping, kommer ikke bag på Mette.

“Det er jo ikke unge, der eksperimenterer med stoffer, som kunne overveje at bruge betablokkere eller endnu stærkere receptpligtig medicin. Det er tværtimod nørderne, alle de ambitiøse, der enten presser sig selv eller lader sig presse til at optimere deres præstationer”, pointerer Mette. 

Kilden i denne historie hedder ikke Mette, men hun vil gerne være anonym. Redaktionen er bekendt med hendes rigtige navn.

}