Dansk Magisterforening

Skriveskoler og -kurser

Lisbeth Ammitzbøll
Del artikel:

Har du mod på selv at skrive en bog? Der er masser af inspiration og gode råd at hente på skoler og kurser. På disse sider bringer vi blot nogle enkelte eksempler på steder og mennesker, der vil hjælpe dig med at realisere din plan.

Mange højskoler har både lange og korte kurser om skrivningens glæder. Det gælder blandt andre Testrup Højskole, Grundtvigs Højskole, Borups Højskole, Krogerup Højskole, Rødding Højskole og Vallekilde Højskole. Sidstnævnte kalder sig “Højskolen for kaommunikation og kreativitet” og udbyder korte kurser både vinter og sommer. Vallekilde Højskole ligger i Hørve. Leder af litteraturlinjen er Anne-Marie Donslund, der er cand.mag. i idéhistorie og æstetik & kultur. Allerede i slutningen af januar 2011 er der et kort kursus med titlen “Skriv med overskud”.

Se mere på www.vallekilde.dk. Også Løgumkloster Højskole har et kort skrivekursus i januar. På www.hojskolerne.dk kan du få et overblik.

Kirsten Rask
Cand.mag. i dansk og russisk, holder kurser og foredrag om sprog og formidling. ­Kirsten Rask er selvstændig med firmaet Rask Kommunikation. Hun er selv forfatter til 16 bøger, hvoraf mange handler om dansk sprog, faglig formidling og kunsten at skrive prosa og poesi. Læs meget mere på www.kirsten-rask.dk.

Forfatterskolen for Børnelitteratur er en toårig uddannelse på deltid. Udbyder er Danmarks Pædagogiske ­Universitetsskole. Læs mere på www.dpu.dk.

DM holder jævnligt kurser i formidling af faglig viden. De fleste kurser sigter mod kortere tekster, for eksempel artikler, men du kan sagtens bruge de mange skrivetekniske redskaber til en bog også. I øvrigt består ganske mange bøger af tolv artikler og et forord. Bliv klogere på DM’s kurser om sprog, kommunikation og formidling på www.dm.dk.

Skriveskolen Hemingway kan friste med kurset “Skriv en bog på en uge”. Kurset varer en uge og finder sted i maj 2011. Her kan du lære at bruge skriveteknikken powerwriting til at udvikle din idé og få produceret noget tekst. Skolen ligger på Frederiksberg og samarbejder med FOF København. Se mere på www.hemingwayskolen.dk.

Retskrivningspolitiet tilbyder korrektur og grammatisk assistance, hvis du ikke har lyst til at involvere ægtefællen, kæresten, vennerne eller din gamle dansklærer i dine tekster. Måske brugbart, hvis du vil sende dit første kapitel og et håbefuldt følgebrev til forlaget? Indehaver er Martin Lund, der er cand.mag. i dansk og selv arbejder som sprogkonsulent og skribent. Retskrivningspolitiet holder også kurser i grammatik, kommatering og kreativ skrivning. Se mere på www.retskrivningspolitiet.dk.

Folkeuniversitetet tilbyder mere og andet end litterær analyse og eftertanke. Man kan få inspiration til selv at tage fat. Flere afdelinger tilbyder kurser i kreativ skrivning. Folkeuniversitetet har afdelinger i Aalborg, København, Odense og Århus. Der er undervisning i flere byer, blandt andre Ebeltoft, Emdrup og Herning. Se meget mere på www.folkeuniversitetet.dk.

SkriveCafé hedder et initiativ fra Skriveværkstedet, der tilbyder kaffe og gratis lynvurdering af dit skrivearbejde. Caféen får også besøg af forfattere og forlæggere, som fortæller om deres arbejde med bøger. Næste SkriveCafé finder sted den 25. januar 2011 om aftenen. Mere om tid og sted på www.skrivevaerkstedet.dk, hvor du kan tilmelde dig.

Forfatter­skolen er en toårig SU-­berettiget uddannelse på fuld tid. Skolen ­ligger i København og optager 6-8 elever om året ud af ca. 250 ansøgere.

}