Dansk Magisterforening

“Oh, my God! They are alive!”

Lisbeth Ammitzbøll
Del artikel:

En amerikansk turist satte ord på Margrethe Vadmands fornemmelse af at bo i et museum. Nu skriver hun en bog for at vise verden, at Dragør også har en nutid.

Fredeligt stod hun en morgen i sit eget køkken i sin egen badekåbe og sine egne tanker. Hun bryggede kaffe. Udenfor skinnede solen på de gamle Dragør-huses gule mure. Også på Margrethe Vadmands. Det var rigtig pænt.

Pludselig fangede hendes blik en bevægelse ude fra gaden. Hun kiggede op – og ud – og lige ind i en spids pegefinger på en amerikansk turist, der med ægte begejstring råbte sin opdagelse til resten af familien: “Oh, my God! They are alive!”.

“Dragør bliver let oplevet som et frilandsmuseum. Her er så pænt, her er så gammelt, og her er så mange historier om fiskeri og gåseavl og folkedans og hansetid og kapervæsen. Men der er næsten intet skrevet om det moderne Dragør. Vi har faktisk en nutid og ja, vi er i live”, fortæller Margrethe Vadmand, der er cand.mag. i engelsk og spansk.

Greb blok og kamera
Bogen om Dragør bliver Margrethe Vadmands første. Arbejdstitlen lyder “Dragør dejligst …”. Titlen er foreløbig.

“Alle gode skriverådgivere vil sige, at man skal indkredse sit emne, definere en målgruppe, tænke sig om, vælge en struktur og formulere en titel. Det gjorde vi ikke. Vi reagerede på en indskydelse, greb blok og kamera og flintrede ned på havnen. Vi interviewede indehaveren af røgeriet, og så var vi i gang”.

“Vi” er Margrethe Vadmand selv og fotograf Sif Meincke. De er fælles om projektet.

Metoden kan hun kun delvis anbefale.

“For os var det godt at få hurtigt hul på projektet, fordi vi ville vise glimt af byens liv set hen over et år. Men man slipper ikke for at strukturere. Selv om jeg gennem hele mit arbejdsliv har skrevet og kommunikeret og planlagt budskaber, er jeg alligevel overrasket over, hvor meget man skal tage stilling til, når målet er at udgive en bog”.

Er bogen til turister? Er den en guide? Skal der være et kort? Åbningstider? Må der komme grimme ting med i bogen? Spørgsmålene stod i kø.

Ingen bog er for alle
Heldigvis var hjælpen tæt på. Margrethe Vadmand er ejer og daglig leder af et kommunikationsbureau, der bor til leje hos Skriveværkstedet på Christianshavn. Her fik hun råd og vejledning.

“Vi havde jo blot tænkt os, at vi ville vise alt det dejlige og pæne i Dragørs nutid og øse af vores egen kærlighed til byen. Men ingen bog er “for alle”, og nu er vi meget mere bevidste om struktur, indhold og form. Derfor er vi heller ikke i tvivl om, at vi bliver færdige”, siger Vadmand, der har boet i Dragør i 12 år. I dag har hun de fleste svar parat.

“Dragør dejligst …” skal især handle om Dragørs indbyggere og samtidig fortælle lidt om huse og havn og livet ved og på vandet. Bogen er ikke en guide, og den er ikke en lokalhistorisk fortælling. Dem står der i forvejen masser af på biblioteket. Vores bog skal være en hyldest til Dragør og især til de mennesker, der skaber byens helt specielle stemning. De må gerne være lidt skæve og have en interessant baggrund, men vores bog bliver ikke socialrealistisk. Og nej, der må ikke være grimme ting i bogen. Den bliver en stor, lækker coffee-table-bog”, smiler hun.

Dragør con amore
Lysten driver værket. Foreløbig er alle arbejdstimer en investering for egen regning og risiko.

Ifølge planen udkommer Dragør-bogen næste år til november. Fotograf og forfatter vil udgive bogen på deres eget nystiftede forlag. Prisen for layout og tryk kan løbe op i 100.000 kroner for 1.000 eksemplarer.

“Vi regner med, at bogen overvejende skal sælges på nettet og lokalt, for eksempel fra turistkontoret, museet, restauranter og caféer. Mange har allerede sagt ja. Vi vil også søge fondsmidler til udgivelsen, men vi forestiller os ikke, at vi skal tjene penge på bogen. Hvis vi kan få noget af vores løn dækket ind, er det fint”, oplyser Margrethe Vadmand.

Hun er vild med processen.

“Mit job består ofte af mindre projekter, der strækker sig over kort tid. Bogen, derimod, er et kontinuerligt forløb over mere end et år, og det er ret vidunderligt at kunne beskæftige sig så indgående med et enkelt projekt. Det er ren con amore! Og så er det virkelig sjovt at skulle tage stilling til så mange nye spørgsmål. Frem for alt er det utrolig dejligt selv at kunne bestemme over hele processen lige fra idé over indhold til form og færdig bog. Det er endnu sjovere, end jeg troede”.

}