Dansk Magisterforening

E-bøgerne kommer i 2011

Af Martin Ejlertsen
Del artikel:

Salget af e-bøger vil med tusinder af e-bogslæsere som fx iPad’en stige eksplosivt herhjemme i 2011. Det kan på sigt få store konsekvenser for den trykte bog, frygter Forlæggerforeningen og Boghandlerforeningen.

E-bøgerne kommer for alvor i 2011. Det er budskabet fra både Forlæggerforeningen og Boghandlerforeningen, som begge forudser et eksplosivt salg af e-bøger næste år. Men et stigende salg af e-bøger kan ifølge direktør i Forlæggerforeningen Christine Bødtcher-Hansen ske på bekostning af den trykte bog. Hun håber dog, at en del af udviklingen vil udvide og ikke presse markedet.

“Vi håber, at e-bøger kan udvide markedet og få fat i nye forbrugere, som ikke tidligere har læst så meget og investeret i bøger. Købsprocessen bliver gennem internettet nemmere, og det kan forhåbentligt give en større omsætning hos forlagene”, siger Christine Bødtcher-Hansen og understreger, at det bliver en stor udfordring at finde nye forretningsmodeller, hvor forlagene kan tjene de samme penge i det digitale univers som i det trykte univers.

“Vi ved endnu ikke, hvor meget forbrugerne er parate til at betale for digitale bøger, og om de overhovedet er parate til at betale. Vi har set rigtig dårlige erfaringer med dette i musik- og avisbranchen, hvor man kæmper med at få penge for internetydelser”, siger hun.

Kannibaliserer bogudgivelsen
Den elektroniske bog vil formentlig gå uden om den fysiske forretning, og det kan blive et problem for hele branchen, pointerer direktør i Boghandlerforeningen Olaf Winsløw.

“Det spændende er, om e-bøgerne fører til ekstra salg, eller om de kannibaliserer bogudgivelserne. I en periode vil der nok blive et ekstrasalg af nysgerrighed, og forbrugerne vil afprøve formatet”, siger han. Uanset at internettet er godt til promovering og gør købet nemt for forbrugeren, så spiller det ifølge Olaf Winsløw en stor rolle for bogen, at den bliver præsenteret for publikum i handlen.

“En stor del af bogsalget er impulskøb, og der fungerer internettet stadig ikke lige så godt som boghandleren. Branchen kan ikke undvære, hvad forretningerne gør for bogen”, siger Olaf Winsløw.

Bliver prisspændet for stort mellem elektroniske bøger og den fysiske, trykte bog, kommer der i fremtiden færre redigerede bøger.

“Man kan ikke drive normal forlagsvirksomhed, hvis prisniveauet bliver for lavt. Selvpublicering er godt, men både fagligt og kunstnerisk er der brug for den redigerede bog, og den er i fare, så længe den elektroniske bog bliver presset på prisen”, siger Olaf Winsløw.

}