Dansk Magisterforening

Forskning for begyndere

Af Pernille Siegumfeldt
Del artikel:

Diskobugten er et spektakulært sted at afprøve sin lyst til og sit talent for forskning. Hver sommer får biologi- og geologistuderende fra Københavns Universitet chancen på skift under et tre uger langt feltkursus i Arktis.

Det første syn, der mødte dem, da de for tre dage siden sejlede fra Ilulissat på fastlandet mod Diskoøen, var drivende isbjerge og en hval, der slog med halen.

Velkommen til Grønland. Og til marinbiologisk feltkursus for fjerdeårsbiologistuderende ved Københavns Universitet.

De er i færd med at etablere et minilaboratorium i en container uden for stationens faste laboratorium. Ved siden af kostbart laboratorie- og computerudstyr ligger slanger, kasser, glas og bøtter spredt ud på jorden. Store blå baljer er ved at blive fyldt med vand fra havnen til fisk.

Signe Lett og Signe Larsen er del af en gruppe, der skal lave et projekt om alger. Lige nu venter de på, at forskningsskibet Porsild skal returnere med vandprøver fra Diskobugten. I mellemtiden viser de rundt på Arktisk Station: De trange sovebåse med westernstyle svingdøre, så man aldrig er helt afskåret fra omverdenen, tørklosettet, den såkaldte skolestue med portrætter af stationens videnskabelige ledere igennem 100 år, spisesalen, som er veludrustet med et storkøkkens standardudstyr. Alt sammen kan godt lede tanken hen på gangfis og lejrskole, men stemningen er ganske seriøs blandt de unge biologer på feltkurset.

En måned og 4.500 kr.
“Vi har forberedt os meget grundigt hjemmefra, og vi bruger det meste af juli måned og 4.500 kroner på turen hertil. Vi skal hjem og skrive en længere rapport om vores studier i alger, så jo, vi tager kurset ret alvorligt”, siger Signe Lett.

Hun har indlogeret sig i pigernes sovesal sammen med sin medstuderende Signe Larsen. Det er for begges vedkommende første tur i Grønland.

“Arktisk Station bliver udgangspunktet for vores ophold. Vi skal også selv ud med skibet og samle vand til vores algeundersøgelser. Og senere skal vi nordpå og slå lejr for nogle overnatninger”, siger Signe Larsen.

Hun ville ikke gå glip af chancen for at besøge Diskoøen som led i studierne. Men på nuværende tidspunkt har hun ingen planer om dykke dybere ned i den arktiske biologi.

Forskerambitioner har til gengæld den anden Signe.

“Der er så mange spændende muligheder i Grønland, hvis man er optaget af biologi, klima osv. Kurset er en slags begynderforskning og giver os en god mulighed for at afprøve, om feltet her er noget, man kunne tænke sig at beskæftige sig med på længere sigt. Jeg holder muligheden åben”, forklarer Signe Lett.

}