Dansk Magisterforening

Det’ Mit Job: Martin Peter Brandt

Af Pernille Siegumfeldt
Del artikel:

Martin Peter Brandt, 38 år, Efterforskningsgeolog i Nunaoil, Nuuk

Du fik job i Grønland, inden du var færdig med dine studier på Københavns Universitet. Hvordan gik det til?Gennemsnittet for en udstationering i Grønland er to år, så der er en konstant efterspørgsel på højtuddannede folk i alle virksomheder. Geologer med grønlandsk baggrund er der meget få af, så det er en ekstra kvalifikation. Min far er grønlænder og bor i Aasiaat i Vestgrønland, og således fik jeg en henvendelse med et jobtilbud fra Nunaoil, allerede inden jeg havde afleveret mit speciale, selv om jeg har boet i Helsingør og København størstedelen af mit liv og kun taler grønlandsk på basalt niveau.

Hvad er det for en virksomhed, du arbejder for?
Nunaoil er Grønlands nationale olieselskab. Det blev stiftet i 1985 og er i det seneste par år overgået til at være 100 procent ejet af Grønlands Selvstyre. Vi har base i Nuuk og er syv ansatte, hvoraf fire er geoteknikere. Vi deltager i efterforskningsarbejdet efter olie og samarbejder med de internationale olieselskaber, som for tiden borer to steder offshore i området vest for Disko. Vi er partner og sidder på mellem otte og 12,5 procent af licenserne. Da jeg startede i 2004, var efterforskningsarealerne heroppe meget små, men i dag er der 13 aktive efterforskningsområder, og for første gang er et selskab, skotske Cairn, begyndt at bore i Diskobugten.

Hvilke opgaver ligger på dit skrivebord?
Mit primære arbejde er at kortlægge de geologiske lag i undergrunden i de grønlandske offshoreområder, der har efterforskningsinteresse. At være efterforskningsgeolog nu til dags handler for størstedelen om kontorbaseret arbejde, men enkelte gange bringer jobbet opgaver med af mere feltgeologisk karakter, som fx i 2006, hvor jeg var på maringeologisk togt med GEUS i farvandet ud for Vestgrønland. Arbejdsmæssigt har jeg en stor berøringsflade, mange forskelligartede opgaver og et stort ansvar. Jeg har kontakt med myndigheder og licenspartnere og skal løse mange ad hoc-udfordringer hver dag. Vi er en lille virksomhed, og det stiller blækspruttekrav til alle.

Hvad betyder det for dit daglige arbejde, at der netop nu sker så eksplosiv en udvikling ­inden for olieefterforskningen i Grønland?
Det er en meget spændende tid for en oliegeolog at være i Grønland netop nu. Ifølge USGS (United States Geological Surveys) ligger formodentlig 20 procent af alle uopdagede fossile brændstoffer i de arktiske egne. Samtidig er de første efterforskningsboringer i 10 år startet i off­shoreområdet ud for Vestgrønland, så aktivitetsniveauet er gearet voldsomt op. For det grønlandske samfund tror jeg først, at effekten ved et eventuelt oliefund viser sig om en snes år. Alt skal bygges op fra bunden – havneanlæg, veje osv., men så kommer verden også for alvor til Grønland.

Hvordan vurderer du chancerne for at finde olie?
Chancerne er til stede. Normalt siger man, at fundchancen for kulbrinter i et frontier-område som Grønland er på omtrent 10 procent. I den nordlige del af Diskobugten, på Nuussuaq-halvøen, kan du nogle steder på land flække en sten i to, og olien siver ud. Med satellit kan man også spore off shore-oil slicks, som er sporene af den olie, der tilsyneladende trænger op fra bunden og lægger sig som en film på vandoverfladen. Fra at finde disse tegn til at opnå en større kommerciel udvinding er der naturligvis lang vej. Men jeg er optimist.

Betyder det, at du har slået dig ned for altid i Nuuk?
Efterforskningsgeologi i oliebranchen er spændende, da man skal integrere mange geologiske facetter for at opnå et overordnet billede af kvalitetsniveauet i et givent område. Jeg har lært mange relevante ting i mit job, men jeg har ikke lært alt. Udviklingen er meget hastig, og spændvidden inden for kulbrinteefterforsknings-sektoren stor, så jeg har store udviklingsmuligheder i mit job. Det kan jeg godt lide, og det er derfor, jeg indtil videre har været her i fem år.

Og du er også glad for dit liv i Nuuk, når du ikke er på arbejde?
Jeg har lejlighed til at rejse en del i mit job, og på den måde undgår jeg at få ø-kuller. Nuuk er et lille samfund, især når man som jeg har boet en del år i København, og indimellem kommer jeg ikke uden om at savne storbyen. På den anden side har jeg en fin lejlighed her i byen med udsigt over fjorden, og jeg nyder at være både på havet og ude at gå i de fjelde, der omgiver byen. Jeg tror, at man skal kunne lide udendørsaktiviteter som at vandre, stå på ski og sejle for at falde til her. Jeg bruger naturen rigtig meget.

}