Dansk Magisterforening

30 timelærere på Københavns Universitet bliver fastansat

Af Thomas Bøttcher
Del artikel:

Ulovlige ansættelser fører nu til, at 30 løstansatte undervisere på Københavns Universitet bliver fastansat og dækket af overenskomsten. De får nu tid til administration, faglig udvikling og pension – rettigheder, som deres fastansatte kolleger hele tiden har haft.

I årevis har DM klaget over de vilkår, som universiteterne byder løstansatte timelærere. De får ingen tid til administration, faglig udvikling og har heller ikke ligesom deres fastansatte kolleger ret til pension eller løn under sygdom.

Men efter halvandet års forhandlinger mellem DM og Københavns Universitet (KU) ser det nu ud til, at den situation ændrer sig for ca. 30 løstansatte undervisere på Musikvidenskab ved KU.

I stedet for kortvarige ansættelser, der forlænges gang på gang, bliver de 30 undervisere nu ansat i varige stillinger som enten studieadjunkter eller studielektorer.

Gennembruddet skyldes, at universitetet siden 2006 ulovligt har ansat de 30 undervisere som timelønnede undervisningsassistenter og i kontrakterne defineret ansættelsesforholdet som “indtil videre”. Men det svarer i princippet til en form for tidsubegrænset ansættelse, hvilket ikke kan lade sig gøre ifølge stillingsstrukturen. For hele pointen med brugen af timelønnede undervisningsassistenter er, at det skal være undtagelsen snarere end reglen, altså midlertidigt.

Ifølge Ingrid Stage, formand for DM, viser sagen da også netop det uholdbare i at opretholde løstansatte timelærere som stillingstype.

“Når universiteterne finder på at ansætte “indtil videre” og dermed omgår intentionerne om at begrænse løsansættelser, så viser det jo bare, at universiteterne faktisk har behov for at tilknytte erfarne undervisere gennem mange år. Men det skal naturligvis ske på ordentlige vilkår, og derfor er vi nødt til at gøre op med den mulighed, der er for at ansætte folk igen og igen i kortvarige stillinger på dårlige vilkår”, siger Ingrid Stage, der kalder aftalen med Københavns Universitet for en “stor sejr”.

}