Dansk Magisterforening

Sex og ranking

Af Thomas Bøttcher
Del artikel:

En mængde internationale rankings af universiteter bliver jævnligt refereret i medier og af universiteternes pressetjenester. Universiteterne indtager forskellige placeringer på de forskellige lister, hvilket hænger sammen med, at listerne er lavet ud fra forskellige kriterier.

Den såkaldte Shanghai-ranking vægter naturvidenskabelig forskning tungt, Leiden-rankingen bygger på bibliometriske analyser af forskningspublikationer, mens Webometrics baserer sig alene på “web performance”. Sidstnævnte har netop offentliggjort deres liste med ”Top 6000 Universities”. Set med danske briller er der intet nyt under solen. 

Blandt de danske universiteter klarer Københavns og Aarhus Universitet sig bedst, mens DTU kommer ind på en flot tredjeplads. DTU klarer sig som regel også fint på de øvrige lister, hvilket universitetet heller ikke undlader at påpege.

Derfor var det måske også en smule underholdende, da DTU i efteråret placerede sig selv som nummer et i Danmark på en uni-ranking bestilt af Børsen – og udarbejdet af DTU. Listen blev af eksperter beskyldt for fup og fusk, og i det mindste var det heldigt, at de vægtede kriterier passede overordentligt vel med DTU’s profil. Men selvfølgelig er det fristende for universiteter at placere sig selv højt på en ranking, når det beviseligt påvirker studentersøgningen og måske også påvirker de bevilligende myndigheder.

Således udpegede University of Melbournes nyopfundne “Global University City Index” sidste år Melbourne til verdens fjerdebedste universitetsby. Straks efter offentliggørelsen af listen var universitetets eksperter ude med en løftet pegefinger i de lokale medier, idet de på det strengeste påpegede, at placeringen nemt kunne sættes over styr, hvis den lokale regering undlod at tage radikale skridt til at sikre økonomien for delstatens højere læreanstalter.

I øvrigt er det selvsagt i USA, at man finder flest rankings af universiteter. Lad os nøjes med at nævne en enkelt: Hugh Heffners ranking af de ti bedste fest-universiteter i Playboy. På 2009-listen er University of Miami placeret som nummer et. Kriterierne bag listen er “campus-life”, “sport”, “sex”, “brains” og “bikini”.

}