Dansk Magisterforening

MA bliver en tværfaglig a-kasse

Af Martin Ejlertsen
Del artikel:

Magistrenes A-kasse (MA) ændrer nu fagligt område og bliver tværfaglig for lønmodtagere og selvstændigt erhvervsdrivende. Det sker, efter at Arbejdsdirektoratet endeligt har godkendt en indstilling til Direktoratet fra A-kassens bestyrelse. Beslutningen om at ville ændre MA til at blive tværfaglig blev endeligt og enstemmigt vedtaget ved en ekstraordinær generalforsamling i A-kassen den 1. april.

Det betyder, at medlemmer af MA nu kan undgå at skifte a-kasse, hvis de tager en ansættelse, som ligger uden for det normale akademiske område, forklarer næstformand i DM’s sektor for privatansatte Poul Kattler.

“Har man været i et jobskifte og tager en ansættelse, som ikke er akademisk, så kunne juraen i de daværende vedtægter bestemme, at MA blev nødsaget til at skulle smide medlemmet ud. MA har nu ændret på indholdet i vedtægterne. Tidligere var det formuleret specifikt, inden for hvilke fag man skulle arbejde for at kunne blive MA-medlem. De krav er nu blevet fjernet”, siger Poul Kattler.

Det har nemlig været et faktuelt problem for nogle medlemmer, når de er blevet ansat i det akademiske grænseland, at jobindholdet er gået mod ordlyden i MA’s vedtægter om, hvornår man kan bevare sit medlemskab.

Som udgangspunkt registrerer MA ikke årsagen til, at et medlem skifter til en anden a-kasse, forklarer kommunikations konsulent i MA Hans Jørgen Wulff. Han understreger dog, at MA i løbet af 2009 vil kontakte et udsnit af overflyttede medlemmer og spørge ind til årsagerne. I 2008 var antallet af overflyttede medlemmer til HK 39. Det er særligt på dette område, at MA har oplevet problematikken mest, når grænserne mellem HK- og AC-arbejde bliver flydende i organisationerne, pointerer Hans Jørgen Wulff.

“Men med godkendelsen fra Direktorat vil tvangsflytning ikke længere blive et issue”, siger han.

Med beslutningen om at blive en tværfaglig a-kasse følger MA nu officielt i fodsporene på andre a-kasser som AAK, CA og JKS-A. Bestyrelsen i MA understreger alligevel, at MA fortsat skal være en a-kasse for højtuddannede.

“MA har en stærk profil inden for de naturvidenskabelige, humanistiske og samfundsvidenskabelige universitetsuddannelser, og det skal der ikke ændres ved. Det er det, der er MA’s styrke og berettigelse – nu og i fremtiden”, lyder det i en skriftlig udtalelse fra bestyrelsen.

}