Dansk Magisterforening

Ledige dybt utilfredse med jobcentre

Af Martin Ejlertsen
Del artikel:

Der er efterhånden mangel på hyldeplads til tålmodigheden med landets jobcentre. I hvert fald hos landets ledige. Op mod hver anden ledig karakteriserer jobcentrenes indsats som enten dårlig eller meget dårlig. Det viser en ny tilfredshedsundersøgelse over jobcentrenes jobformidling fra Analyse Danmark foretaget for Ugebrevet A4. Heri fortæller 73 procent af de ledige desuden, at de ikke er blevet præsenteret for en eneste stilling den seneste måned. 

Dermed står landets jobcentre med et dårligt udgangspunkt, blot et halvt år før de overtager den fulde beskæftigelsesindsats den 1. august.

Når de ledige i undersøgelsen bliver spurgt om grunden til utilfredsheden med jobcentrene, svarer 57 procent, at de ikke fik et tilbud, der var relevant for dem. Hver anden savner mere individuel vejledning, mens 47 procent er blevet skuffet over personalet i deres jobcenter.

Jobcenterchef i Slagelse og næstformand i Jobcenterchefforeningen Hans E. Lund Rasmussen mener dog ikke, at de negative tilkendegivelser er udtryk for, at jobcentrene ikke gør deres arbejde godt nok.

“Hvis vores indsats resulterer i, at folk sluses ud i jobåbninger og opnår selvstændig forsørgelse, så opfylder vi de krav, der stilles til os som jobcenter. Så er det knap så interessant, om borgerne er tilfredse med at komme i job eller ej”, siger han til Ugebrevet A4.

Indtil finanskrisen for alvor satte ind og nu har vendt ledighedskurven i negativ retning, har de seneste års udvikling budt på en historisk lav ledighed. Men de seneste års positive udvikling på jobmarkedet er ikke slået igennem på de lediges syn på jobcentrene. Utilfredsheden med landets jobcentre var nemlig også i 2006 og 2007 den samme, som den viser sig at være i dag.

Hverken beskæftigelsesminister Inger Støjberg (V) eller Arbejdsmarkedsstyrelsen har ønsket at kommentere de lediges utilfredshed med jobcentrene. Men de nye resultater kommer, stort set samtidig med at Arbejdsdirektoratet dumper kommunernes tilsyn med at få ledige i arbejde.

I en rapport om kommunernes rådighedsvurdering af arbejdsparate ledige i 2008 konkluderer Arbejdsdirektoratet, at 20 ud af 49 undersøgte kommuners arbejde enten er ikke-tilfredsstillende eller direkte uacceptabel. På et år er kommunernes fejl i afgørelser om rådighedsvurdering steget med knap fem procentpoint til samlet 12,1 procent. Samtidig viser rapporten, at der er fejl i 40,2 procent af de sager, hvor en borger er udeblevet fra en rådighedsvurdering, cv- eller jobsamtale.

}