Dansk Magisterforening

Danske kvinder er ikke så utilfredse med mere husarbejde

Malene Romme Mølby
Del artikel:

Husarbejde er mest kvindearbejde. Det viser tallene fra en europæisk undersøgelse af livskvalitet, der er foretaget af Det Europæiske Institut for Livs- og Arbejdsvilkår (Eurofound).

Danske kvinder bruger i gennemsnit 12 timer om ugen på madlavning og husarbejde, hvorimod danske mænd nøjes med 8 timer om ugen i selskab med gulvskrubben og gryderne.

Tallene er måske ikke overraskende, men hvad der er bemærkelsesværdigt i undersøgelsen er, at en stor del af de danske kvinder ikke udtrykker utilfredshed med fordelingen. Kvinderne blev i undersøgelsen spurgt om, i hvilken grad de synes, at deres del af husarbejdet er rimeligt fordelt.

Kun 16 procent af de danske kvinder siger, at de laver for meget husarbejde sammenlignet med partneren. Den vage utilfredshed med fordelingen af husarbejde resulterer i, at danske kvinder sammenlignet med kvinder fra 30 europæiske lande ligger på den andenlaveste plads med hensyn til utilfredshed med at lave mere husarbejde end mændene. Kun de finske er mindre utilfredse med fordelingen af huslige pligter. Derimod er der i Sverige 31 procent af kvinderne, der er utilfredse med fordelingen af husarbejde, selvom fordelingen stor set er den samme som mellem mænd og kvinder i Danmark.

De danske kvinder bruger også flere timer sammen med børnene end mændene. Hver uge bruger kvinderne i gennemsnit 23 timer til omsorg og lektielæsning, hvor mændene bruger 19 timer om ugen. Til gengæld tager de danske mænd en større tørn i omsorgen med de ældre, da de i gennemsnit bruger ti timer om ugen til at hjælpe ældre familiemedlemmer, hvorimod kvinderne bruger fem timer på at hjælpe den ældre generation.

}