Dansk Magisterforening

Blog om besættelsen

Malene Romme Mølby
Del artikel:

“De tager vores piger har til alle tider været en prolog til ballade og øretæver”, skriver Niels Wium Olesen i sin blog på hjemmesiden videnskab.dk. Sammen med historikerne Claus Bundgaard Christensen, Joachim Lund og Jakob Sørensen har han skrevet det seneste store samlede værk om besættelsen, der hedder “Danmark besat”. I de næste måneder vil de fire historikere blogge om besættelsen på videnskab.dk.

Tyske soldater, der var sammen med danske piger, giver Niels Wium Olesen som eksempel på emner, hvor de danske myndigheder frygtede, at der kunne blive ballade.

“Under det på overfladen rolige og korrekte forhold mellem besætterne og de besatte lurede der nemlig farer, som de danske myndigheder havde øje for. Kriminaliteten var stigende i de mørklagte gader, og prostitutionen tog til. I de større byer – særligt i dem, som havde militær betydning og derfor var ekstra belagt med tyske tropper – kom det ikke sjældent til håndgemæng på værtshusene, hvor de nationale strenge hurtigt kunne komme i svingninger, hvis der var tyske soldater i nærheden og alkohol i blodet. Var soldaten i selskab med en dansk pige, blev situationen ikke bedre”.

Niels Wium Olesen beskriver besættelsestiden som formaningernes tid, hvor der var formaninger i aviser, i radioen og på plakater overalt, hvor man færdedes.

“Gør dit, gør dat og lad for himlens skyld være med at gøre alt det, I ikke må. Det kan få de alvorligste konsekvenser. Tilmed var det som oftest uden at nævne selve årsagen til formaningen, nemlig den tyske besættelsesmagts folkeretsstridige tilstedeværelse. Det kunne man jo ikke, fordi besættelsesmagten ikke accepterede at blive sat i dårligt lys i den danske offentlighed”, fortæller Niels Wium Olesen. Årsagen var som bekendt, at der fra dansk regerings side var lavet en aftale med den tyske besættelsesmagt om en såkaldt politisk uafhængighed, så alt fra folketing til sogneråd fungerede – modydelsen fra dansk side var at sikre ro og orden.

“Derfor var det også i selvstændig dansk interesse at undgå værtshusslagsmål med tyske soldater involveret. Overvågning af restaurationsbranchen og de amourøse eller “forretningsmæssige” forbindelser mellem tyske soldater og danske kvinder var derfor noget, som politiet og de kommunale bevillingsnævn ofrede udelt interesse”, skriver Niels Wium Olesen.

}