Dansk Magisterforening

Ledere satsede ikke på lederjob

Liv Alfast Kretzschmer
Del artikel:

Fødte ledere, der har set sig selv i rollen, siden de lå i vuggen, og som er gået benhårdt efter magten? Ikke hvis man spørger ledermedlemmerne i DM. De er drevet af faglig nysgerrighed og skabertrang.

En hel del medlemmer af DM smykker sig med en ledertitel og har dermed et fællesskab på tværs af uddannelse og branche. Men hvad er det for folk, og hvad har de egentlig til fælles? Det har DM Leder sat sig for at finde ud af, og det har resulteret i en større undersøgelse af magistre med lederjob. Undersøgelsen giver et godt billede af lederne: deres baggrund, bevæggrunde, forhold og mål.

Først og fremmest bliver klicheen om den fødte leder skudt ned af undersøgelsen. Kun hver femte kunne forestille sig at blive leder, da de var nyuddannede. Hver tredje kunne ikke umiddelbart se sig selv på lederposten, og ti procent kunne slet ikke forestille sig at blive ledere.

Gruppen af ledere tæller både offentligt ansatte og privatansatte, de er ansat vidt forskellige steder, og antallet af medarbejdere, de leder, varierer også. Men alligevel er der en del fællestræk hos de højtuddannede ledere. Et af dem er, at de fleste har erfaring med ledelse. To tredjedele er ikke uvante med lederrollen, for de er ikke i deres første lederjob, mens den sidste tredjedel prøver kræfter med ledelsesopgaverne for første gang.

Et andet fællestræk er, at DM-lederen træffer sine beslutninger om karrieren på baggrund af faglig nysgerrighed og skabertrang. Magt, indflydelse og økonomi betyder mindre.

Da lederne i sin tid valgte uddannelse, skete det næsten udelukkende på grund af interesse for faget. Kun otte procent angiver, at det var tilfældighedernes spil, der gjorde, at de landede med netop den uddannelse.

Hvert femte ledermedlem af DM er topleder, godt halvdelen er mellemledere, og godt hver sjette er projektleder. Her er der forskel på, hvilken uddannelse lederne har. Mens 11 procent af lederne med naturvidenskabelig baggrund kan kalde sig topledere, gælder der hele 28 procent af lederne med humanistisk baggrund.

}