Dansk Magisterforening

Fagligheden udvikles dagligt

Malene Romme Mølby
Del artikel:

“Med fordybelse i det rigtige fag for mig, så blev fagligheden også et nøglebegreb, fordi det lige pludselig gav mening for mig at gå på arbejde”, siger Lars Pagh, arkæolog på Horsens Museum.

Han valgte efter mange år i den merkantile verden at læse til arkæolog og oplevede med det samme den indre ildsjæl brænde for den akademiske fordybelse og faglighed. DM Natur & Kultur graver i denne uges sektorblad dybt i forskellige medlemmers faglighed og deres forhold til den.

“I hverdagen kommer den praktiske faglighed i første række, for der er altid nogle udgravninger i forbindelse med bygge- og anlægsarbejder, hvor vi skal foretage, hvad vi kalder nødarkæologi, det vil sige registrere og samle det, der er nødvendigt for at kunne varetage kulturarven. Når der så er tid til det, så udvikler man den teoretiske faglighed”, fortæller Lars Pagh.

En del akademikere oplever, når de er ansat i en stilling, at deres faglighed bredes ud over flere fag end deres oprindelige speciale.

“Selvom der er grænser for, hvor meget jeg kan fordybe mig i hvert enkelt område, forsøger jeg så godt som muligt at holde mig orienteret om, hvad der foregår i mine ansvarsområder. Til gengæld er der mindre plads til at videreudvikle mit oprindelige faglige speciale”, siger Sacha Zurcher, kulturgeograf og forskningsbibliotekar på Roskilde Universitetsbibliotek, hvor hun har ansvaret for international udvikling, international økonomi og handel, geografi, by- og regionsforskning, miljø- og energipolitik, landbrug, skovbrug, fiskeri, turisme og transport.

“Fagligheden trækker mig på arbejde hver dag. Det er spændende at opklare mysterier og spørgsmål om fortiden”, siger Birgitte Thomsen, leder af Lokalhistorisk Arkiv for Gl. Tønder Kommune. Hun oplever, at det store faglige engagement er kendetegnende for mange akademikere, og at det kræver en fagforening, der forstår de faglige ildsjæle.

“Fagligheden både som historiker, men måske allermest som akademiker, er det, der gør, at vi passer fint i samme båd i DM. For foreningen har så bred en styrke til at løfte den opgave, det er at få os op i det særlige faglige niveau, som vi kræver som akademikere”, fortæller hun i sektorbladet DM Natur & Kultur.

}