Dansk Magisterforening

Multimedie­beskatning truer arbejdslivets fleksibilitet

Malene Romme Mølby
Del artikel:

Medarbejdere bliver ramt økonomisk, når multimediebeskatningen træder i kraft til næste år. Arbejdsgiverbetalt it-udstyr beskattes på samme måde, uanset om det er til privat brug eller arbejdsbrug. Det kan risikere at ramme det fleksible arbejdsliv.

Firmabetalt mobiltelefon, hjemmeopkobling af internet eller computer har tidligere været ting, hvor man skelnede mellem, om det var til arbejdsmæssig eller privat brug i forbindelse med beskatning.

Hvis regeringens og Dansk Folkepartis forårspakke træder i kraft 1. januar 2010 som planlagt, så bliver ansatte beskattet af arbejdsgiverbetalte multimedier, hvad enten de er arbejdsredskaber eller personalegoder. Det betyder, at hvis man har mobiltelefon, computer og internetopkobling – eller kun en af tingene – så bliver der lagt 5.000 kroner oven i ens bruttoløn, som man skal betale skat af.

Multimediebeskatningen kan resultere i, at Kasper Mogensen, konsulent i Uni-C, vælger at aflevere sin arbejdscomputer tilbage, så han slipper for beskatningen.

“Dermed ryger hele fleksibiliteten jo i arbejdslivet, og det kommer til at ramme både ansatte og arbejdsgivere”, mener han. For nylig kunne han ikke komme på arbejde, fordi der var busstrejke, men det mærkede Uni-C ikke noget til, da han bare tog en arbejdsdag derhjemme.

“Andre gange tager jeg en arbejdsdag derhjemme for at få ro, og så letter det stressen i hverdagen, når man slipper for transporten. Miljøet må også tabe, hvis alle skal transporteres til deres arbejdsplads hver eneste dag”, siger Kasper Mogensen.

Politikerne skal på bedre tanker
Der er 275 ansatte på Uni-C, og stort set alle har arbejdsgiverbetalt internetopkobling og computer hjemme.

“Primært kommer det jo til at betyde noget for medarbejderne, for generelt kræver vi ikke, at vores ansatte arbejder hjemme. Men hvis de fravælger hjemmearbejdsplads på grund af beskatningen, så mister de deres fleksibilitet i forbindelse med, at deres børn er længere tid syge, eller at man får besøg af en håndværker midt på dagen”, siger Ole Kjærgaard, teknisk direktør i Uni-C. Han forudser, at multimediebeskatningen vil have konsekvenser for firmaet i forbindelse med rekruttering.

“Det betragtes jo ofte som en selvfølge, at man har hjemmearbejdsplads, så på den måde mister vi et medarbejdergode, som der i forvejen ikke er mange af”, siger Ole Kjærgaard.

Hvor det i Uni-C oftest er et tilbud at få computer og andet i hjemmet, så har firmaet også nogle ansatte, der fungerer i vagtordning, der kræver, at de kan nås på mobil og nettet hjemme. Uni-C vil først forsøge at finde en løsning på det, når de helt nøjagtigt ved, hvordan multimediebeskatningen bliver udmøntet.

Indimellem er Kasper Mogensen også nødt til at have en mobiltelefon i forbindelse med jobbet. Han regner med at lade den ligge på arbejdspladsen for ikke at blive ramt af beskatningen.

“Jeg har ikke fået regnet på det endnu, men ellers er jeg jo nødt til at tage det med til den næste lønforhandling for at bliver kompenseret for beskatningen”, siger Kasper Mogensen.

En del ansatte har over for ledelsen udtrykt frygt for, hvordan de bliver ramt, men teknisk direktør Ole Kjærgaard mener, at man bør se tiden an, da den endelige udmøntning af multimediebeskatningen ikke er afsluttet.

“Vi slår koldt vand i blodet endnu. Selvom der er politisk flertal for multimediebeskatningen, så kan det godt nå at blive justeret, når nogle politikere kommer på bedre tanker”, siger han.

}