Dansk Magisterforening

Aalborgforskere vil afsløre kunstsvindel

Af Pernille Siegumfeldt
Del artikel:

Fup eller fakta? Et billedbehandlingsprogram, der kan udskille de enkelte penselstrøg i et kunstværk, er under udvikling på Aalborg Universitet. Når programmet er færdigt, kan det være med til at afgøre, hvorvidt et maleri er ægte eller ej.

Det er lektor i matematik Morten Nielsen, der sammen med ph.d.-studerende Christian Robert Jacobsen står bag projektet.

Deres arbejde tager afsæt i et forskningsprojekt, som blev indledt af Van Gogh Museet i Amsterdam sidste år.

I dag vurderer eksperter, at op imod 40 procent af de værker, som bliver solgt via auktionshuse, er forfalskninger. Formålet med Aalborg-forskernes billedbehandlingsprogram er at give kunsteksperter nye metoder til at kunne skelne mellem fup og den ægte vare.

“Dels er vi i gang med at opbygge en database af ægte billeder, som vi kan sammenligne med, når vi skal vurdere de enkelte værker, dels udvikler vi en matematisk algoritme, hvor vi kan adskille baggrunden i et maleri fra fx kanterne og de øvrige konturer. Vi vil simpelthen kunne filtrere de enkelte penselstrøg ud, og de fungerer i realiteten som kunstnerens signatur”, forklarer Morten Nielsen.

Teknologien er afgørende, men der skal mere end blot programmering til for at kunne klassificere et maleri, fastslår lektoren.

“Matematikken er afgørende for fortolkningen af de data, vi vil producere. Men den empiriske viden, som kunstkendere har, vil vi ikke kunne undvære fuldstændigt. Vi vil aldrig alene med billedbehandlingsprogrammet blive i stand til at levere 100 procent fejlfri vurderinger, men vi vil nemt og hurtigt kunne sortere de mest åbenlyse forfalskninger fra og hjælpe andre vurderinger på vej”, siger Morten Nielsen.

Han forventer, at det lille forskerteam er klar til de afgørende testkørsler af systemet i løbet af 1-2 år.

}