Dansk Magisterforening

Uanset hvor du er fra …

Mette Engell Friis
Del artikel:

Så sidder du der igen. Skulle bare lige søge en enkelt information. Men ikke om du kan få adgang til søgemaskinen. Er det brugernavnet, det er galt med? Eller har du igen glemt dit kodeord, tænker du, mens du desperat prøver alle de varianter, du kan komme i tanke om.

Fat mod. Sådanne situationer hører fortiden til. Ét brugernavn og kodeord giver nemlig nu forskere og studerende adgang til systemet Where Are You From eller WAYF.

Hovedparten af de danske universiteter har allerede koblet sig til systemet, der fungerer som omstillingsanlæg til viden på nettet, og professionshøjskolerne er også på vej.

Alle studerende og ansatte har i forvejen brugernavn og kodeord, som ved hjælp af WAYF nu kan genbruges til at få adgang til viden og tjenester på nettet, som ikke ellers er frit tilgængelige.

Et eksempel kunne være ordbogstjenesten ordbogen.com. Når brugeren går ind på ordbogen.com, tjekkes det, om hun kommer fra en institution, der abonnerer på tjenesten. Dermed slipper hun for endnu et brugernavn og kodeord – og institutionen slipper for besværet med at administrere adgangen til tjenesten.

Også Statsbiblioteket og Det Kongelige Bibliotek har tilsluttet WAYF-tjenester, og Nationalmuseet og Danmarks Radio planlægger at tilslutte sig for at gøre materiale fra deres samlinger tilgængeligt.

WAYF gør det samtidig muligt for institutionerne at samarbejde på nye måder og dele tjenester.

Eksempelvis har Syddansk Universitet brugt tid og penge på at udvikle en quiz til at teste studerendes og ansattes viden om it-sikkerhed. Quizzen stilles nu gratis til rådighed for andre uddannelsesinstitutioner via WAYF-infrastrukturen.

Nettjenesten indfører en “rollebaseret adgangskontrol”, hvilket vil sige, at brugerne får adgang i kraft af, hvad og hvem de er, ikke fordi de eksempelvis fysisk befinder sig et bestemt sted.

Bruger-login sker på den enkelte institution (ikke hos WAYF), og derfor er sikkerheden bedre, end hvis hver enkelt tjeneste administrerer brugerne og deres mange kodeord.

WAYF er finansieret af Videnskabsministeriet, Kulturministeriet og Undervisningsministeriet og har sekretariat i Styrelsen for Bibliotek og Medier.

}