Dansk Magisterforening

Forskning for utilgængelig for midtjyske virksomheder

Af Pernille Siegumfeldt
Del artikel:

Koblingen mellem erhverv og forskning bliver gang på gang fremhævet som vejen frem for innovation og udvikling. Alligevel har de to svært ved at mødes, i hvert fald i Midtjylland, hvor mange virksomheder finder, at adgangen til ny viden er vanskeligt tilgængelig.

Problemet afdækkes i en ny undersøgelse fra Region Midtjylland, som har spurgt direktørerne i 500 små og mellemstore midtjyske virksomheder.

Seks ud af ti virksomhedsledere svarer, at det er svært for dem at få indblik i den nye forskning, som finder sted på universitetet og i andre videninstitutioner. Et flertal tilføjer, at forskningen ellers er både relevant og interessant for deres virksomhed.

Det er især virksomheder, som i forvejen er udviklingsorienterede, der ærgrer sig over barrieren mellem erhvervslivet og forskningsinstitutionerne. De udgør 76 procent af de adspurgte. For de 24 procent, der ikke i de sidste tre år har prioriteret udviklingsaktiviteter, svarer kun hver 10., at forskning og ny viden er interessant og relevant for dem.

Tallene i den nye undersøgelse bekymrer Annemette Digmann, der er afdelingschef i Regional Udvikling i Region Midtjylland.

”At adgangen til ny viden opfattes som svær, kan betyde, at virksomhederne ikke i tilstrækkelig grad får koblet den nyeste viden til deres egne udviklingsaktiviteter. Det er en skam, for jeg er ikke i tvivl om, at det netop er i koblingen mellem forskning og erhverv, at den ægte innovation sker – og fører til resultater”, siger Annemette Digmann.

Hun mener derfor, at blandt andre Region Midtjylland har en vigtig opgave i at finde veje, som kan føre de private virksomheder og uddannelsesinstitutionerne sammen. Blandt andet har Vækstforum givet støtte til projekter med det formål i regionen. Projekterne ligger inden for Vækstforums indsatsområder: energi, miljø, sundhed og fødevarer.

}