Dansk Magisterforening

Encyklopædi på internettet med problemer

Af Martin Ejlertsen
Del artikel:

Gyldendal lancerede i slutningen af februar sin længe ventede encyklopædi på internettet. Men det skete ikke uden problemer. Mange brugere kunne det første døgn ikke klikke sig ind på mange af de 161.000 artikler, som onlineleksikonet Den Store Danske ellers gør gratis tilgængelig for alle.

Ifølge forlagschef på Gyldendal Cliff Hansen, skulle fejlene på siden været rettet nu, men onlineudgaven af encyklopædien er stadig en beta-version, og derfor vil den være under udvikling et godt stykke tid endnu.

“Vi har opbygget et onlinesystem, som ikke er set før i verden. Det er meget komplekst. I testfasen kan man ikke simulere virkeligheden, så der var lidt problemer. Det andet er, at vores site fik en masse opmærksomhed. Det første døgn var trafikken derfor meget voldsom, og det gjorde problemerne større. Men vi sikrer lige nu, at de problemer i fremtiden ikke vil komme igen”, siger Cliff Hansen.

Han forklarer, at Den Store Danske lige nu undergår en fire-fem forbedringer og flere udvidede funktioner, som skal indfases. Brugerne vil også opleve, at sitet vil forandre sig hele tiden, så det bliver en dynamisk side, alt efter hvad brugerne ønsker at bruge det til.

Encyklopædien Den Store Danske kan på mange måder sammenlignes med Wikipedia, men den grundlæggende forskel er, at indholdet på Den Store Danske vil blive skrevet og kontrolleret af en redaktion af eksperter. Gyldendal har sat som mål at få aftaler med omkring 1.500 eksperter, som skal skrive til Den Store Danske i fremtiden, men forlaget mangler stadig eksperter på en række felter.

“Vi har knap 1.100 eksperter, og flere kommer til. Det er en proces, hvor vi skriver ud til enkelte eksperter, som har tilmeldt sig. Vi har en fornemmelse af, at nogen har mistet interessen undervejs, så der er et stykke vej endnu, før det er helt på plads”, siger Cliff Hansen og understreger, at der til gengæld har været en stor brugerinteresse.

“Ser man på sitet, der bare har kørt nogle dage, har vi nu mere end 8.000 registrerede brugere, som kan skrive og redigere artikler, og det er meget højt på så kort tid”.

Gyldendals Encyklopædi i bogform udkom i 20 bind over årene 1994 til 2001. Bogudgaven er solgt i 35.000 eksemplarer og kostede samlet omkring 25.000 kroner.

}