Dansk Magisterforening

Arbejdsglæde kvalt under papirdynger

Mette Engell Friis
Del artikel:

Hun roder fortvivlet igennem bunkerne. Hvor er den? Hun ved, hun har lagt den et sted. Papirerne flyver rundt. Og endelig – allernederst i den største dynge ligger den, arbejdsglæden, helt overdænget med kontrolrapporter, dokumentation og referater.

Papirarbejdet har helt bogstaveligt kvalt arbejdsglæden hos masser af ledere i offentlige institutioner. Ifølge en ny undersøgelse udført af analysefirmaet Kaas & Mulvad for Ugebrevet A4 og Væksthus for Ledelse beskriver 667 ledere af offentlige institutioner, hvordan de føler sig presset af papirarbejde.

Hele 96 procent af lederne oplever, at papirarbejdet er taget til i de senere år, og tre ud af fire mener, at papirarbejdet stjæler af den tid, de skulle have brugt på kerneopgaverne, mens hver anden – 55 procent – føler, at sliddet med dokumentation, evalueringer med videre svækker deres arbejdsglæde.

En rigtig alvorlig situation, mener ekspert i offentlig forvaltning og professor ved Syddansk Universitet Kurt Klaudi Klausen.

“Papirarbejdet går ud over ledernes fokus på medarbejderne, på udvikling af organisationen og på at planlægge længere frem”, siger han til Ugebrevet A4.

For selv om krav om kontrol, planlægning og styring ideelt set kunne give lederne nogle værktøjer til bedre at lede deres institutioner, så oplever halvdelen præcis det modsatte. De føler, at papirarbejdet er overflødigt og kan undværes.

Både ledere og eksperter opfordrer politikerne til i højere grad at tænke sig om, før de stiller krav om undersøgelser og nye former for kontrol af institutionerne inden for velfærd, men der er udbredt tvivl om, hvorvidt ønsket bliver opfyldt.

“Under den nuværende regering er der kommet mere kontrol og krav om dokumentation, evalueringer og så videre. Det er helt paradoksalt, at netop en liberal regering har gennemført en stærk centralisering i stedet for at slippe de decentrale kræfter fri. Men centraliseringen passer selvfølgelig med en mistillidsbaseret økonomtankegang om at styre og kontrollere helt ud i det yderste led”, siger Kurt Klaudi Klausen.

}