Dansk Magisterforening

Fyringer til morgenmaden

Mette Engell Friis
Del artikel:

4. februar nedlagde lærerne på Frøbelseminariet under UCC arbejdet. Dårlig kommunikation, ansvarsforflygtigelse og demokratiproblemer var blot en del af baggrunden for aktionen, forklarede underviserne i et brev til rektor og direktion.

“Menneskelige hensyn og etiske principper er tilsidesat i et omfang, som generelt har efterladt os med stor utryghed og bekymring i forhold til det fremtidige samarbejde med Professionshøjskolens ledelse”.

Sådan skriver underviserne på Frøbelseminariet under University College Capital (UCC) til rektor og direktion, efter at de ansatte onsdag den 4. februar valgte at nedlægge arbejdet.Forud er gået måneder med utryghedefter ledelsens melding om forventede massefyringer på UCC på grund af overtallighed blandt underviserne.

Så galt er det ikke gået. I alt ventes fem-seks fyringer. Men alene truslen om et dybt snit har givet anledning til stor usikkerhed.

Som underviserne skriver i brevet: “Denne situation har i høj grad påvirket det psykiske arbejdsmiljø i hele afdelingen i negativ retning. Arbejdet har skullet gennemføres i en atmosfære af utryghed og frygt for fremtiden oven i købet i en periode, hvor vi står over for store udfordringer som følge af fusionen og implementeringen af den nye pædagoguddannelse”.

Nok hørt, men ikke lyttet til
Og både utryghed og frygt lå tykt i luften den 4. om morgenen. Ledelsen havde varslet de første fyringer. 12 ansatte inden for linjefaget Udtryk, Musik og Drama blev bedt om at sidde klar ved telefonerne mellem klokken syv og halv otte om morgenen. To skulle fyres. Så meget stod klart.

En af de 12 var Bolette Rottbøll, som sad med sin mand, sin telefon og sin morgenmad og afventede skæbnen. Søvn er det ikke blevet til meget af. Og makeup har hun helt droppet at lægge. Hånden rystede for meget. Men tøjet har hun fået på, for hun vil ikke fyres i nattøj, som hun siger.

“Det er en fuldstændig utålelig situation, vi er i. Kommunikationen fra ledelsen har været selvmodsigende eller ikkeeksisterende. Vi har eksempelvis ikke fået noget at vide om, hvilke kriterier man har lagt til grund for fyringerne, så vi har ikke haft nogen mulighed for at vurdere, hvor stor vores individuelle risiko er for at blive fyret”, siger Bolette Rottbøll.

Hun har været så vred og beskæmmet over forløbet, at hun har skrevet en længere kommentar om forløbet for at få afløb for sine tanker. Selv undgik hun fyring denne morgen. Men det gør hverken hendes eller kollegernes vrede mindre, da de klokken halv ni beslutter at nedlægge arbejdet.

“Der er et demokratiproblem i Professionshøjskolen. Vi er muligvis blevet hørt, men tilsyneladende ikke lyttet til”, fastslår underviserne i brevet, som efterfølgende også har fået tilslutning fra underviserne fra pædagoguddannelsen Hovedstaden.

}