Dansk Magisterforening

Svenske forskere skal publicere open acces

Af Martin Ejlertsen
Del artikel:

Mens vi herhjemme endnu ikke har en overordnet politik for publicering af skattefinansieret forskning, tager man nu skridtet i Sverige: Forskere skal publicere open access, så alle gratis kan få glæde af den.

Hvad skatteyderne betaler for, skal de også have glæde af. Det er parolen, som man nu vil efterleve i den svenske forskningsverden. Det bliver nemlig et krav for forskerne i Sverige, at de skal publicere skattefinansieret forskning open access, så alle nemt og gratis kan få glæde af den.

Det er Sveriges største forskningsråd, Vetenskabsrådet, som nu kræver, at alle forskere fra 2011 skal publicere deres forskning med fri offentlig adgang, når forskningen er finansieret af midler fra Vetenskabsrådet, som i sidste ende er de svenske skatteyderes penge.

“Rent formelt sker det nu, fordi vi i Sverige har skrevet under på Berlin-deklarationen, som kræver fri adgang til skattefinansieret forskning. Grundtanken er, at når du og jeg betaler til forskning for vores skattepenge, skal vi også have ret til fri tilgang til den. Den øgede tilgængelighed for forskningen bliver dermed et gode for almenheden og for alle forskere både hjemme og i andre lande”, siger generalsekretær i Vetenskabsrådet Håkan Billig.

Herhjemme har flere universiteter og institutioner også skrevet under på Berlin-deklarationen. Indtil videre har Danmarks Tekniske Universitet (DTU), Handelshøjskolen i København (CBS), Roskilde Universitet (RUC), Aarhus Universitet og Aalborg Universitet udformet politikker om open access, men de er vidt forskellige. Kun på CBS og DTU kræver man, at den interne forskning bliver offentligt tilgængelig på deres egne servere. 

Krav kobles til finansieringen
I den svenske fagforeningsverden ser tiltaget fra Vetenskabsrådet ud til at være gledet igennem uden hverken større opsigt eller protester. I Sveriges akademiske centralorganisation, Saco, som organiserer 23 fagforbund og omkring 600.000 akademikere, har man end ikke hørt om tiltaget fra Vetenskabsrådet.

Saco vil formentlig heller ikke diskutere det yderligere, medmindre “det pludselig bliver slået stort op”, lyder svaret fra økonom i den samfundspolitiske enhed i Saco Helena Persson til Magisterbladet.

Håkan Billig understreger da også, at der i Sverige er bred opbakning til at gøre forskning open access.

“Der er en principiel og stærk støtte til open access i Sverige. Publiceres forskning open access, læser flere den. Forskningen bliver dermed citeret oftere, og det er alle forskere interesseret i”, siger han.

Tiltaget, som ifølge Håkan Billig ikke kommer til at gælde for monografier, kobles til finansieringen af forskningen og ikke til ansættelsen af forskeren. Det betyder, at den enkelte forsker på universitetet må fortsætte med at publicere sin forskning i traditionelle tidsskrifter og via andre betalingsdrevne kanaler, hvis støtten til forskningen er privat finansieret fra eksempelvis virksomheder og private fonde.

Så længe forskningen er offentligt finansieret, skal den derimod være fri og offentlig tilgængelig. De videnskabelige artikler og rapporter skal dermed publiceres i open access-tidsskrifter eller på universitetets server i minimum seks måneder.

Med et årligt budget på 4,5 milliarder kroner er Vetenskabsrådet det største af Sveriges forskningsråd. Det er også det første forskningsråd i Sverige, som kræver, at forskerne publicerer open access, når de modtager skattefinansieret støtte. Andre svenske forskningsråd vil ifølge Håkan Billig snarest følge trop.

}