Dansk Magisterforening

Løn op med 6 procent for privatansatte

Lisbeth Ammitzbøll
Del artikel:

6 procent mere på lønsedlen. 5 procent mere i købekraft. Gode lønstigninger og lav inflation giver chance for en gavmild jul blandt DM’s privatansatte medlemmer.

Et ekstra bidrag til Læger uden Grænser? Dyre gaver under juletræet? Eller bare større økonomisk råderum i dagligdagen?

Årets lønstigning giver for de fleste DM-medlemmer grund til gavmildhed. I gennemsnit er privatansatte DM’eres løn steget med lidt over 6 procent. Samtidig holdt periodens inflation sig under en enkelt procent. Dermed er reallønnen for privatansatte naturvidenskabsfolk og humanister steget med fem procent i gennemsnit.

Midt i en finanskrise er det en lønstigning, der vækker glæde i DM-medlemmernes faglige organisation.

”Vi kan kun være tilfredse med stigningen”, siger Jens Groth Andreasen, der er formand for privatansatte DM-medlemmers lønudvalg.

Unge stiger mest
Sidste år var den fælles lønstigning også lidt over seks procent i gennemsnit, men stigningen var ujævnt fordelt mellem unge og gamle. De ældste årgange oplevede sidste år et regulært fald i realløn.

Sådan er det ikke i år. Denne gang har også de rutinerede årgange med høj anciennitet opnået pæne stigninger. De har i gennemsnit fået 4,5 procent mere i løn.

Samtidig er de yngste årgange steget med lidt under syv procent.

”Andre år har vi set stigningstakter for de unge på tocifrede procenter. Det skyldes formentlig, at de unge kandidater er mere mobile og henter gode lønforhøjelser hjem, hver gang de skifter job. Ofte bliver de placeret for lavt i deres første job, og det er erfaringsmæssigt meget svært at forhandle sig op fra en lav løn. I stedet skifter de job, og så stiger de pludselig med 10 til 15 procent eller mere. I år har den økonomiske krise sandsynligvis sat tempoet ned på de unges jobskifte”, forklarer Jens Groth Andreasen.

Offentlig løn smitter af
Et størknet arbejdsmarked trækker ned i løn. Til gengæld har andre faktorer trukket lønnen op.

I nogle private virksomheder har DM’s tillidsrepræsentanter i år fået medvind fra den statslige overenskomst. Det gælder en række humanitære organisationer, hvor man har tradition for at følge den offentlige overenskomst.

I Kræftens Bekæmpelse har alle akademikere fået en lønstigning, der svarer til CFU-forliget på statens område. Desuden har DM’s medlemmer inden for forskning og administration opnået ekstra 1.000 kroner om måneden.

”I år har vi fået en pæn lønstigning”, siger tillidsrepræsentant Ann-Britt Kvernrød.

Hun fremhæver, at Kræftens Bekæmpelse trods årets gode resultat aldrig bliver lønførende.

”Vi arbejder i en klassisk ngo-organisation, hvor den gode sag fylder meget. Derfor tror jeg aldrig, at vi bliver lønførende på det private område. På den anden side er vi ansat som akademikere til at yde en professionel indsats. Det faktum skal afspejle sig i lønnen”, fremhæver hun.

}