Dansk Magisterforening

Kommunale DM-medlemmer under pres fra fyringsrunder

Af Pernille Siegumfeldt
Del artikel:

Under 20 DM-medlemmer er blevet afskediget i efterårets kommunale fyringsrunder, som har omfattet flere hundrede. Men mange arbejdspladser er psykisk i knæ, og nye runder truer.

“Det har været blodigt – og fornemmelsen er, at det langtfra er overstået”.

Sådan sammenfatter Ida Lyng, DM’s tillidsrepræsentant i Kolding Kommune, situationen på sin arbejdsplads efter den fyringsrunde, som netop er overstået, og som har betydet et farvel til godt 400 ansatte.

Også Frederikshavn Kommunes tillidsrepræsentant, Dorthe Iversen, melder om frustration hos medarbejderne. Her blev der varslet 200 stillingsnedlæggelser, 76 er fyret – heraf to magistre – resten er fundet med nedlæggelse af vakante stillinger og timereduktioner.

“Det er utroligt ærgerligt at miste gode kolleger, fordi økonomien er elendig. Samtidig vokser bekymringen for, hvordan vi, der er tilbage, skal tackle det stigende arbejdspres”, forklarer Dorthe Iversen.

Også i Københavns Kommune er bekymringen udtalt, efter at Børne- og Ungdomsforvaltningen har fyret 80 medarbejdere, heraf 12 akademikere:

“Pludselig er det ugleset at være administrativ akademiker uden borgerrettede opgaver. I den stemning kan det være vanskeligt at holde fanen højt”, siger Josephine Graham Grosso, DM-tillidsrepræsentant og AC-medarbejder i Jobcenter København.

Godt nok er DM’s medlemmer i første omgang sluppet nådigt fra efterårets kommunale fyringsrunder, som har omfattet flere hundrede. Foreningen har registreret færre end 20 afskedigelser blandt sine medlemmer. Men forventningen hos de kommunale tillidsrepræsentanter er, at der allerede i forbindelse med næste års budgetlægning vil ske yderligere nedskæringer. Og visheden om, at det næppe er overstået, påvirker medarbejderne stærkt.

På miljøområdet i Kolding blev tre medarbejdere ud af 41 prikket i denne omgang, og arbejdspladsen er lagt ned psykisk af en lang og hård proces, siger tillidsrepræsentant Ida Lyng.

“Og selvom ledelsen har været lydhør undervejs, vil der gå en rum tid, før vi er på fuld omdrejningshøjde. Vi mangler også endnu svar på, hvilke opgaver der ikke skal løses nu, hvor vi har færre ressourcer. Og så er udsigten til flere besparelser hård”, siger Ida Lyng.

I Frederikshavn Kommune blev der forhandlet fornuftige støtte- og afbødeforanstaltninger på plads, synes Dorthe Iversen.

“Men der er ingen tvivl om, at der skal bruges rigtig mange kræfter på personalet nu, både fra ledelsens og tillidsrepræsentanternes side. Folk vil gerne være forandringsparate og omstille sig til nye tider, men de bliver mødt med mange forskelligt rettede krav, som kan være vanskelige at honorere, og de bruger en hel masse energi på omstændigheder, der ikke er direkte knyttet deres opgaver”, understreger DM-medlemmernes tillidsrepræsentant.

Også i København skal der ekstra fokus på personalets situation, vurderer Josephine Graham Grosso. Her er politikerne for nylig blevet præsenteret for en ekstern undersøgelse, der peger på, at op imod 680 AC-stillinger kan erstattes med HK’ere.

“Derudover kigger man for tiden på, hvordan rådighedstillægget kan udnyttes for at opnå helt konkrete besparelser. Alt i alt en situation, som ikke er befordrende for det mentale overskud og den generelle arbejdsglæde,” pointerer DM’s tillidsrepræsentant.

}