Dansk Magisterforening

“Jeg bliver da ikke arbejdsløs”

Af Martin Ejlertsen
Del artikel:

Ledigheden nærmer sig de 120.000. Alligevel ryster mange ikke på hånden i forhold til at sikre sig mod arbejdsløshed. De fravælger det derimod aktivt. Mange danskere fravælger på trods af den voksende ledighed nemlig medlemskab af en a-kasse, fordi de ikke tror, at de bliver arbejdsløse. Det viser en ny undersøgelse fra Arbejdsdirektoratet og a-kassernes brancheorganisation, AK-Samvirke.

De adspurgte i undersøgelsen har ikke været medlem af en a-kasse i minimum tre år, men kun en ud af otte finder det sandsynligt, at de vil melde sig ind. Knap 60 procent finder det “slet ikke sandsynligt” at melde sig ind i en a-kasse.

Selv om næsten halvdelen af de adspurgte tidligere har været medlem af en a-kasse, så er kendskabet til a-kasserne blandt de adspurgte mangelfuldt. Kun 25 procent af de adspurgte kender til kontingentets størrelse per måned for et medlemskab i en a-kasse, og næsten halvdelen tror, at det er dyrere at være medlem af en a-kasse, end det rent faktisk er. Over halvdelen kender desuden ikke til det maksimale dagpengebeløb om måneden, som i dag er 15.500 kroner.

Mens a-kasserne i stor stil fravælges blandt de adspurgte, så er mere end hver tredje medlem af en fagforening. Næsten halvdelen i undersøgelsen har en årsindkomst på 400.000 kroner eller mere. På landsplan er det kun lidt mere end hver femte dansker, som ligger i den indkomstgruppe. Men høj indkomst til trods, så har knap 30 procent af de adspurgte ikke noget opsigelsesvarsel, og de kan derfor stå på gaden som arbejdsløs fra den ene dag til den anden. 42 procent har et opsigelsesvarsel på et halvt år eller mindre.

Undersøgelsen konkluderer, at de adspurgte generelt har en høj tillid til at kunne fastholde deres job, og at de ikke anser a-kassernes medlemstilbud som cv-samtaler og rådgivning for vigtige. Mere end 40 procent angiver dog, at en øget risiko for at miste jobbet ville kunne motivere dem til at melde sig ind i en a-kasse. Men over 60 procent regner ikke med at blive ledige, og hver anden angiver, “at de hurtigt finder et job igen, hvis de bliver ledige”.

De vigtigste grunde til at skulle melde sig ind i en a-kasse er professionel og kompetent service. Dernæst at udbetalinger er fejlfrie og kommer til tiden, og først på en tredjeplads kommer den samlede pris for medlemskab af en a-kasse. Anbefalinger fra familie og venner vejer mindst.

}