Dansk Magisterforening

Her er klassens højeste lønhop

Lisbeth Ammitzbøll
Del artikel:

DM’s medlemmer i private virksomheder er steget næsten dobbelt så meget i løn som deres kolleger fra IDA. Er DM’s medlemmer klogere? Dygtigere? Eller bare heldigere? Vi jagter en forklaring.

Godt ser det ud: En lønstigning på 6 procent på et enkelt år for naturvidenskabsfolk og humanister i private virksomheder. Midt i en finanskrise. Kan der være andre forklaringer end fremragende kompetencer, stor charme og generel uundværlighed?

DM’s privatansatte har igen i år holdt pessimismen nede og lønnen oppe og præsteret en solid lønstigning. I øvrigt samme procentvise stigning som sidste år.

Jens Groth Andreasen fra DM Privats lønudvalg: “Vi kan kun være tilfredse med årets lønstigning. Lidt over seks procent er et godt resultat”, siger han.

Konjunkturer og jobtyper
Til gengæld er lønudvalgets formand ikke helt tilfreds med forklaringen om, at det kun kan skyldes DM-medlemmernes dygtighed og charme.

“Når for eksempel ingeniører oplever en lavere stigning, hænger det sammen med, at mange ingeniører er beskæftiget i industriproduktion, som er hårdt ramt af nedgang. DM’s medlemmer er ofte ansat i servicefunktioner, hvor ledigheden typisk rammer senere i en krises forløb”, forklarer Jens Groth Andreasen.

Privatansatte ingeniører er i gennemsnit steget 3,4 procent på et år. Men lidt dygtigere er DM’s medlemmer vel?

Jens Groth Andreasen: “Tja, det kan godt være. Men der er også forskel på jobfunktionerne. DM’s medlemmer i store videnstunge virksomheder har ofte en unik specialviden og arbejder på langsigtede projekter, der ikke umiddelbart rammes af en nedgang i produktionen”, fremhæver han.

… og lækkert hår
Endelig kan en del af lønstigningen for privatansatte DM-medlemmer forklares med afsmitning fra lønstigninger i det offentlige.

I mange humanitære organisationer er overenskomsten ofte forbundet med CFU-forliget på statens område. På statens område har parterne bundet sig til en lønstigning på 12,8 procent over tre år. Procenterne smitter af på privatansatte akademikere i ngo’erne. Mange er medlemmer af DM og bidrager til årets lønstatistik.

“Selvfølgelig er DM’s medlemmer dygtige og kreative, og en del har sikkert også humor”, vurderer Jens Groth Andreasen.

“Men ser vi på lønstigningen, tror jeg, den bedste forklaring trods alt skal findes i jobtyper og konjunkturer”.

}