Dansk Magisterforening

Gode løntakter blandt de yngre magistre i kommunerne

Af Pernille Siegumfeldt
Del artikel:

Traditionelt ligger de kommunalt ansatte DM-medlemmer nederst i det offentlige lønhierarki, men for de yngste kandidatårgange er situationen vendt rundt. Deres gennemsnitsløn har overhalet de statsansattes, viser DM’s nye lønstatistik.

“Et fantastisk gennembrud på det kommunale område”. Sådan beskriver formanden for DM’s knap 6.000 offentligt ansatte medlemmer den udvikling, som foreningens nye lønstatistikker beskriver.

Godt nok er gennemsnitslønnen for en statsansat magister fortsat et stykke over lønnen blandt DM’s medlemmer i kommunerne. Men kigger man alene på tallene for de yngste kandidatårgange, er situationen vendt rundt.

Et DM-medlem, som blev kandidat i 2008, får i dag gennemsnitligt 28.974 kroner i løn i kommunerne, mens 2008-kandidaten i staten i gennemsnit får 27.673 kroner. Samme tendens tegner sig for kandidater fra årgangene 2007-2006. For disse gælder, at de kommunalt ansatte DM-medlemmers gennemsnitsløn ligger henholdsvis 756 og 703 kroner højere end kollegerne fra samme kandidatårgang, der får job i staten. Kandidaterne fra årgang 2005 ligger til gengæld på niveau med hinanden.

DM Offentlig, som er sektor for offentligt administrativt ansatte magistre, har i flere år kæmpet for at få lukket det løngab, som traditionelt har eksisteret mellem administrativt ansatte i kommunerne og i staten. Derfor glæder det Peter Grods Hansen, som er formand for DM Offentlig og næstformand i DM, at de unge i kommunerne er kommet så godt med og tilsyneladende holder fast.

“Kommunalreformen og de nye, større administrative enheder, som fulgte med, har betydet en øget efterspørgsel på magistrenes kompetencer. Sammenholdt med, at vi ved forrige overenskomstforhandling opnåede rådighedstillæg til DM-medlemmer i regionerne og kommunerne, giver det nu den lønudvikling hos de yngre, som vi har stræbt efter at se”, forklarer Peter Grods Hansen.

Gennembruddet hos de unge i kommunerne skal også ses i lyset af, at tillidsrepræsentant-dækningen på det offentlige område er blevet styrket i kølvandet på kommunalreformen, så der i større udstrækning foregår reelle lønforhandlinger, fx ved nyansættelser.

“Lønstatistikken dækker over store geografiske forskelle, og det er fortsat vanskeligere at forhandle individuelle løntillæg hjem for den enlige magister i Holstebro end for DM-medlemmet i Århus, som har en bredere vifte af arbejdspladser at gå på jobjagt i. Alligevel tror jeg også, at den nye lønstatistik afspejler en øget professionalisering i lønforhandlingerne ude på arbejdspladserne. Vi ser nu frugten af, at tillidsrepræsentanter eller forhandlere fra DM’s sekretariat metodisk er med, hver gang en forhandling finder sted”, siger Peter Grods Hansen.

}