Dansk Magisterforening

Forskning i fiskeri fangede pris

Liv Alfast Kretzschmer
Del artikel:

Menneskets forkærlighed for fisk og østers og andre af havets delikatesser har haft konsekvenser for livet i havet. Det viser et forskningsprojekt om fiskeri, som netop er kåret som årets bedste af Videnskab.dk’s læsere.

Lektor og miljøhistoriker Bo Poulsen fra RUC har sammen med sine kolleger kortlagt fortidens fiskeri, og blandt opdagelserne er, at fiskene gennem århundreder er blevet mindre og mindre. Samtidig er der blevet tyndet gevaldigt ud i fiskebestanden gennem tiden, så det er ikke kun vilde lystfiskerhistorier, når gamle kilder beskriver, hvordan man kunne skovle kæmpefisk op af havet.

Det er læserne på videnskab.dk, der har stemt, men redaktør Peter Hyldgård har et bud på, hvorfor netop fiskeforskningen løb med prisen.

“Det rækker ud over videnskabens verden og har betydning for den verden, vi lever i. Nu taler man jo meget om miljø og klima i øjeblikket, og projektet har vist, at mennesket har indflydelse på miljøet – og har haft det i mange hundrede år. Fx har forskerne bag projektet påvist, at fiskebestanden er blevet reduceret med 90 procent på grund af menneskets rovdrift. Og det er jo både tankevækkende og urovækkende”, siger Peter Hyldgård.  

Magister og DM-medlem Bo Poulsen koordinerer forskningsprojektet, som går på tværs af de gængse faggrænser. Til prisoverrækkelsen sagde han ifølge Videnskab.dk:

“Havet er vel nærmest den sidste “frontier” på kloden. Men det er vigtigt, at vi bliver klogere på havet og havets historie, hvis vi også skal kunne tænke frem i tiden og bevare livet i havet”.

På www.hmapcoml.org kan man læse mere om det vindende forskningsprojekt.

I alt ti forskningsprojekter var nomineret til Videnskab.dk’s pris, og mere end 4.000 læsere deltog i afstemningen. Til prisoverrækkelsen var der også hædrende omtale til DM-medlemmerne Ebbe Sloth Andersen og Morten Muhlig Nielsen fra Aarhus Universitet for en nanoskala dna-boks med låg, som kan revolutionere den medicinske behandling af en række sygdomme. 

}