Dansk Magisterforening

Overarbejde gør dig dum

Lisbeth Ammitzbøll
Del artikel:

Dit ordforråd bliver mindre, og din evne til at tænke logisk lider skade, hvis dit overarbejde løber løbsk. Det viser en undersøgelse blandt en stor gruppe engelske midaldrende embedsmænd og -kvinder.

Undersøgelsen er foretaget af det finske arbejdsmiljøinstitut sammen med University College i London. 2.214 ansatte i centraladministrationen er testet i to perioder med nogle års mellemrum. Studierne viser en tydelig sammenhæng mellem lange arbejdsuger og nedsatte åndsevner.

Alle undersøgelsens deltagere havde fuldtidsarbejde, da en række grundlæggende data blev samlet ind i perioden 1997 til 1999. Mange arbejdede omkring 40 timer om ugen, mens andre havde arbejdsuger, der var længere end 55 timer.

Deltagerne blev testet igen i årene 2002 til 2004. Gruppen med lange arbejdsuger klarede sig klart dårligst, når de igen blev testet for en række kognitive færdigheder. De var dårligst til at formulere sig. De havde mindre ordforråd og vanskeligheder med både udtale og betydning af ord. De huskede heller ikke nær så godt som gruppen, der arbejdede 40 timer om ugen.

Sammenhængen mellem lang arbejdstid og nedsatte kognitive færdigheder synes entydig. Forskerne bag undersøgelsen har vendt og drejet øvrige faktorer som alder, køn, ægteskabelig status, uddannelse, indkomst, handicap, psykosociale faktorer, søvnproblemer og usund levevis. Resultatet af undersøgelsen står uanfægtet: Det er overarbejdet, der gradvist æder sig ind på evnen til embedsmændenes logiske og sproglige færdigheder.

Leder af projektet er finske dr. Marianna Virtanen. Den nye viden indgår i det såkaldte Whitehall II Study og er offentliggjort i American Journal of Epidemiology.

}