Dansk Magisterforening

Nyt Job: Bent Flyvbjerg

Del artikel:

Bent Flyvbjerg, 56 år , fra professor i planlægning og forskningsleder ved Aalborg Universitet til professor og forskningsleder ved Oxford Universitets nye forskningscenter for styring af megaprojekter.

Du sagde ikke ja til jobtilbuddet fra University of Oxford, første gang du fik det. Hvorfor ikke?
Jeg er meget glad for at være på Aalborg Universitet, og jeg havde ikke tænkt mig, jeg skulle andre steder hen. Jeg har derfor haft for vane at sige nej til de tilbud, jeg har fået. Men Oxford tog ikke et nej for et nej og blev ved med at lokke med ting, som en forsker godt kan lide.

Hvad fik dig til at skifte mening?
Jeg synes, vi i Danmark spilder alt for meget tid på forskningsansøgninger. Det er der stor forståelse for på Oxford, og det lokkede, at de sagde “her er pengene – du skal bruge dem, ikke søge dem”. Jeg kunne også mærke, at de på Oxford virkelig er indstillet på at prioritere mit forskningsområde højt. Det bliver det første forskningscenter i verden inden for det område. Med et skævt grin kan jeg konstatere, at det er dejligt, at et universitet er så klarsynet, at det prioriterer netop det, jeg brænder for. Og så tæller det også, at jeg skal være med til at bygge det nye forskningscenter op som leder for det.

Hvad glæder du dig mest til ved dit nye job?
To ting. Dels at få flere ressourcer til min forskning, og dels at udvide forskningen til at omfatte andre megaprojekter end dem, jeg arbejder med nu. Det bliver spændende at se på fx OL eller it-projekter. Der er enorme problemer på it-området, og det har jeg kunnet se i årevis, men jeg har ikke haft tid og andre ressourcer til at tage mig af det. Enhver borger ved, at it-projekter nogle gange ender med at koste en masse, uden at man får ret meget ud af det, og det bliver sjovt at se nærmere på. I Danmark har vi været nødt til at begrænse os til infrastruktur-projekter, fordi ressourcerne ikke har været til mere.

Hvordan har du det med at flytte til Oxford?
Det bliver spændende, men også underligt, for jeg har boet 26 år i den samme bolig. Jeg er ydmygt afventende over for, hvordan det vil være. Jeg tager det som en oplevelse og er glad for, at der bliver rusket lidt op i mig. Det har jeg oplevet som sundt de gange, hvor jeg har været på langvarige forskningsophold i udlandet.

Du vil bevare forbindelsen til din afdeling på Aalborg Universitet – hvorfor?
Jeg har nogle rigtig gode kolleger i Aalborg, som jeg har arbejdet sammen med i mange år, og dem vil jeg gerne fortsætte samarbejdet med. Men det er i høj grad også, fordi det ville være et fagligt tab at stoppe samarbejdet. Vi har allerede søgt og fået midler til at skabe et samarbejde på området mellem Aalborg og Oxford.

Har du et umiddelbart succeskriterium i jobbet?
Sådan tænker jeg ikke. Jeg står bare op hver morgen og prøver at gøre mit arbejde bedre, end jeg gjorde i går. Det har jeg fundet ud af virker godt. Jeg tænker ikke i mål og planer.
}