Dansk Magisterforening

Magistre vinder guld, sølv og bronze

Lisbeth Ammitzbøll
Del artikel:

Læsere af videnskab.dk har kåret de tre bedste danske forskningsprojekter i 2008. Bag alle tre projekter står medlemmer af DM. Vi siger til lykke!

Is slog indianerlort, mens solen kom ind på en tredjeplads. Med disse ord kunne portalen www.videnskab.dk for nylig bringe det endelige resultat af læsernes hyldest til dansk forskning i 2008.

Konkurrencen om årets mest opsigtsvækkende forskning i 2008 blev afgjort ved afstemning blandt syv nominerede projekter.

Vinderne blev en gruppe iskerneforskere fra Niels Bohr Institutet ved Københavns Universitet. De har udført ekstremt nøjagtige undersøgelser af iskerner fra Grønland og fundet ud af, at klimaet i slutningen af sidste istid ændrede sig dramatisk i løbet af ganske få år.

Resultaterne har præget omverdenens forståelse af klimaforandringers tempo og voldsomhed.

Fysiker i spidsen for vinderhold
Leder af den danske forskergruppe er professor Dorthe Dahl-Jensen, der samtidig er leder af Center for Is og Klima. Hun er også landets første kvindelige professor i fysik.

Allerede i 2001 kunne hun indvie Magisterbladets læsere i de nye perspektiver i iskerneforskning i bladets serie om aktuelle DM-medlemmer.

Hun var dengang bekymret over et faldende optag på fysik og over fagets manglende appel til unge mennesker. At hendes egen forskning nu er så kendt, at den kan vinde en afstemning, glæder hende på gruppens, glaciologiens og fysikfagets vegne.

“Jeg er glad og stolt over kåringen. Jo mere seriøs formidling vi som forskere kan bidrage til, desto støre chancer har vi for at rekruttere unge til faget”, siger Dorthe Dahl-Jensen, hvis bekymring over de unges valg af studier er usvækket.

“Vi er som samfund dybt afhængige af ny teknologi, men vi kan ikke længere selv producere tilstrækkeligt mange nye fysikere og teknikere til at bevare magten over den teknologiske udvikling. Det er da fortsat foruroligende. Ærgerligt er det også for de unge selv. De går glip af de mange, store glæder, som naturvidenskabelig forskning byder på”. 

DM-forskere i front 
Medlemmer af DM besatte også anden- og tredjepladsen i konkurrencen om årets mest opsigtsvækkende danske forskningsresultat.

Andenpladsen gik til professor Eske Willerslevs analyser af forstenet afføring. Willerslev har afsløret, at mennesker boede i Nordamerika for mere end 14.000 år siden. Det er over 1.000 år tidligere, end forskere hidtil har troet.

Eske Willerslev er leder af Center for Ancient DNA og Evolution ved Biologisk Institut på Københavns Universitet. Han optrådte i øvrigt i 2006 i Magisterbladets serie “Magister med profil”.

På konkurrencens tredjeplads er ph.d. Christoffer Karoff, der har givet os jordboere fornyet indsigt i solens fysik. Karoff har fundet kilden til en syngende lyd, der i årevis har udfordret astrofysikere. Lyden opstår, når soludbrud trænger gennem solens overflade og sender chokbølger hen over solens overflade. Udbruddene sender samtidig enorme mængder plasma ud i rummet. Den nye viden kan blandt andet bruges til at forudsige soludbrud, som i dag volder stor skade på rumstationer, satellitter og kraftværker.

Christoffer Karoff fik ideen til sit banebrydende resultat i foråret 2007, mens han var ph.d.-studerende på Institut for Fysik og Astronomi ved Aarhus Universitet. Han er i dag postdoc. på University of Birmingham i England.

}