Dansk Magisterforening

Pensionsmodne magistre trodser udsmidning af a-kasser

Af Martin Ejlertsen
Del artikel:

Flere hundrede magistre fortsætter med at arbejde, selv om de på grund af loven er blevet smidt ud af deres a-kasse, da de fyldte 65 år. Men den lov burde laves om, mener flere.

Når danskerne fylder 65 år, kan de ikke længere være medlem af en a-kasse. Sådan er loven. Men over 500 magistre i pensionsalderen fortsætter med at arbejde, på trods af at de er blevet automatisk udmeldt af deres a-kasse på grund af alderen. Og de er ikke glade for, at loven automatisk har fjernet sikkerhedsnettet under dem.

Bodil Norrild er professor og ph.d. på Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet på Københavns Universitet. Hun er 65 år og arbejder stadig, men hun synes, det er urimeligt, at hun modtog et tvunget udmeldelsesbrev fra Magistrenes A-kasse (MA) kort inden sin seneste fødselsdag.

“Jeg blev overrasket over det brev, som er det første tegn på, at man ikke længere er ligeberettiget til hjælp, hvis man bliver sagt op. Ophøret i a-kassen bør i det mindste følge den officielle pensionsalder, som i mit tilfælde er 70 år”, siger Bodil Norrild.

For hende betyder den tvungne udmeldelse af MA, at hun ved en afskedigelse i værste fald bliver tvunget til at gå på pension, selv om hun ikke ønsker det. Derfor mener hun, at loven om tvungen udmeldelse af a-kassen ved det fyldte 65. år skal ændres.

“Det kunne da i hvert fald gøres frivilligt, om man vil fortsætte medlemskabet. Vi har jo trods alt i mange år betalt til vores arbejdsløshedskasse”, siger Bodil Norrild.

Også Annette Damm, der er cand.phil. og museumsinspektør på Moesgård Museum, synes, det er underligt, at lovgivningen ikke giver mulighed for at fortsætte medlemskabet af en a-kasse, når man fylder 65 år.

“Hvis man ikke føler sig så sikker på at kunne beholde sit arbejde, er det nok ikke en rar situation at stå i. Det ville være rimeligt, hvis folk i det mindste selv kunne få lov til at bestemme, om de ville fortsætte med at være medlem af en a-kasse, når de fylder 65 år”, siger Annette Damm.

Det er historiker Karsten Fledelius enig i. Han mener, at man bør have muligheden for at vælge imellem, hvorvidt man vil opsige medlemskabet eller fortsætte i a-kassen, hvis man fortsætter med at arbejde efter at være fyldt 65 år, ligesom han gør.

“Jeg finder det ikke særlig logisk, at man ikke fortsat kan vælge at være medlem, når man stadig er i arbejde”, siger Karsten Fledelius.

Cand.mag. og lektor på Saxo-Instituttet Ole Hyldtoft kan godt se problemet, men personligt synes han dog, at det var en fordel at blive fri for at betale til arbejdsløshedskassen, da han fyldte 65 år.

“Det hænger vel sammen med, at jeg formentlig har en meget ringe risiko for at blive arbejdsløs. Skulle det alligevel ske, ville jeg blot straks gå på pension, blandt andet fordi jeg har haft fast arbejde, siden jeg tog eksamen”, siger han.

}