Dansk Magisterforening

Magistre holder på job trods krise

Lisbeth Ammitzbøll
Del artikel:

Mens ledigheden eksploderer blandt arkitekter og ingeniører, lykkes det for mange magistre at undgå krisens skarpeste skær. Blandt nyledige magistre er kun hver femte fyret på grund af dårlig økonomi i en privat virksomhed.

Økonomisk krise og dårlige konjunkturer koster både job og nattesøvn for stadig flere akademikere. Fyresedlerne fyger, og ledigheden stiger, men den stiger i vidt forskelligt tempo blandt forskellige faggrupper.

Foreløbig klarer mange magistre sig gennem krisen med jobbet i behold. Magistres ledighed stiger, men den stiger i et roligt tempo. I september sneg den sig over 4 procent.

Samtidig viser en stikprøve af ledighedserklæringer i Magistrenes A-kasse, at kun hver femte ledige, der kommer fra et job, angiver den økonomiske krise som årsag til deres ledighed.

“De fleste ledige bliver ledige, fordi deres tidsbegrænsede ansættelse er hørt op. Det gælder især job inden for undervisningssektoren. Selvfølgelig mærker vi også krisen i private virksomheder, men den dominerer endnu ikke billedet af den samlede ledighed”, oplyser Anne Christiansen, der er souschef i MAJob.

Krise fyrer få magistre
A-kassens stikprøve af ledighedserklæringer fandt sted i slutningen af september og begyndelsen af oktober.

Stikprøven viser, at ud af 60 ledighedserklæringer er 12 erklæringer præget af begrundelser som “ordrenedgang”, “manglende omsætning”, “manglende opgaver på grund af mistede kunder”, “vigende afsætning”, “konjunkturafmatning”, “nedskæringer” og “dårlig økonomi”.

De øvrige 48 erklæringer om ledighed handler især om vikariater, der er hørt op, kontrakter, der er løbet ud, opsigelser på eget initiativ, afskedigelser på grund af manglende kvalifikationer, ophørt aktivering og meget andet.

I løbet af et år er magistres samlede ledighed steget med omkring 500 fuldtidsledige til lidt over fire procent. Til sammenligning lå magistres ledighed over otte procent i alle årene fra 2002 til 2006.

Også sammenlignet med andre faggrupper slipper magistrene som gruppe foreløbig nådigt gennem krise og lavkonjunktur. Gennem det seneste år er for eksempel arkitekters ledighed steget fra 5 procent til næsten 12 procent.

Færre ledige unge humanister 
Blandt nyuddannede akademikere viser de seneste tal fra AC meget voldsomme forskelle i nyuddannede akademikeres ledighed.

Igen klarer magistrene sig godt. Humanistiske kandidater har oven i købet skåret toppen af ledigheden. Sidste år i september var næsten 30 procent af sommerens humanistiske dimittender stadig ledige. I år er tallet nede på 27 procent.

Til sammenligning var 73 procent af sommerens nyuddannede arkitekter stadig ledige i september. Unge civilingeniører rammes også hårdt af krisen med en ledighed blandt sommerens dimittender på 42 procent.

}