Dansk Magisterforening

Europæere frygter forringede arbejdsvilkår

Af Pernille Siegumfeldt
Del artikel:

I takt med en øget økonomisk afmatning bliver arbejdsmiljøet og de generelle vilkår på europæiske arbejdspladser ringere. Det mener seks ud af 10 europæere, som for nylig har deltaget i en undersøgelse for Det Europæiske Arbejdsmiljøagentur.

Deltagerne er bekymrede for, hvordan den igangværende finanskrise vil påvirke deres arbejdsvilkår, og det er især lønniveauet og jobsikkerheden, som bekymrer de adspurgte. Arbejdsmiljøet kom først ind på en tredjeplads på listen over de emner, som bekymrer europæiske lønmodtagere mest i skyggen af krisen.

Agenturets meningsmåling afslører også, at der er forskel på mænds og kvinders holdninger til spørgsmål om arbejdsmiljø.

Mens løn og jobsikkerhed er vigtigst for mændene, når de søger job, vægter kvinderne arbejdstiden højest. Samtidig oplever 62 procent af de mandlige respondenter, at deres arbejdsmiljøforhold er blevet forbedret i de senere år, mens kun 52 procent af kvinderne oplever det sådan. Mændene føler sig bedre informeret om arbejdsmiljøforhold end kvinderne, og det er en udfordring, som Det Europæiske Arbejdsmiljøagentur vil tage op.

“Faktisk synes kvinders arbejdsmiljørisici at være undervurderet og forbigået. Problemet med at forene arbejdsliv og privatliv, fordelingen af opgaverne i hjemmet og det forhold, at der er større fokus på arbejdsulykker end på sundhed på arbejdspladsen, er nogle af de udfordringer, der skal tages op. Det er vigtigt at se arbejdsmiljøproblematikken også i et kønsperspektiv og sikre en større forståelse af problematikken hos virksomheder i hele EU”, siger agenturets direktør, Jukka Takala, ifølge en pressemeddelelse.

}