Dansk Magisterforening

DM’s forskerpriser 2009 går til professorerne Kjems og Bonde

Af Pernille Siegumfeldt
Del artikel:

Jørgen Kjems, der forsker i brugen af dna og RNA i molekylær medicin, og Hans Bonde, der forsker i krop og samfund, politik og maskulinitet, bliver begge hædret af DM for deres fremragende forskning.

Første uge i november var en god uge for professor Hans Bonde, Institut for Idræt ved Københavns Universitet. Først fik han fjernet en prop i øret og genvandt hørelsen. Dernæst modtog han nyheden om, at han er den ene af årets to modtagere af DM’s forskningspris 2009.

“Jeg er særligt glad, fordi DM’s pris er forskernes egen pris, og det er et stærkt og kompetent bedømmelsesudvalg, der har peget på mig. Jeg er også glad, fordi indstillingen lægger vægt på vigtigheden af, at forskningen hele tiden udvikler sig og inddrager nye felter. I mit tilfælde er det interessen for krop, sport og maskulinitet i kulturprocessen og udviklingen af multimedier for at indfange den visuelle historie og dermed også vække interesse uden for forskernes snævre kreds”, siger Hans Bonde.

Også for Jørgen Kjems, professor ved Molekylærbiologisk Institut på Aarhus Universitet, var det glædeligt nyt, da han – rundt på gulvet af jetlag oven på en rejse til Kina - fik beskeden om, at et enigt bedømmelsesudvalg havde indstillet ham til DM’s forskningspris 2009.

“Det var noget uventet, og jeg er beæret over, at mit arbejde får et kontant kollegialt skulderklap. Det er en vigtig anerkendelse. Jeg er også glad for, at bedømmelsesudvalget lægger vægt på min indsats for at formidle både min konkrete forskning, men lige så vigtigt den gode historie om naturvidenskaben. Fag som fx kemi har jo desværre trange tider med vigende ansøgertal på universiteterne, så foredrag i folkeskoler og gymnasier samt bidrag til den brede formidling af mit område anser jeg for en meget væsentlig opgave”, forklarer Jørgen Kjems.

I alt har 19 fremtrædende forskere inden for naturvidenskab og humaniora været indstillet til de to forskerpriser, som DM i år uddeler for fjerde gang. Personligt er DM’s formand, Ingrid Stage, utrolig glad for og stolt over at stå i spidsen for en forening fyldt med talent og inspiration. Men priserne er også vigtige af principielle årsager.

“Den grundforskning, som ingen ved hvor ender, får hele tiden vanskeligere vilkår, og det er derfor nødvendigt, at DM løbende giver sin fulde opbakning og kæmper for universiteternes frie og uafhængige forskning. Samtidig er det indlysende, at forskerne er afhængige af, at deres projekter nyder en bredere opbakning, og derfor glæder det mig også, at det er to forskere – og to fremragende formidlere – der er løbet med bedømmelsesudvalgets opmærksomhed”, siger Ingrid Stage.

Om valget af prismodtagerne (uddrag af bedømmelsesudvalgets indstilling)
Hans Bonde har evnet at stille skarpe spørgsmål og vægte utraditionelle vinkler, der har været med til at udfordre gængse forestillinger om eksempelvis samspillet mellem krop og samfund, idræt og politik, maskulinitet og sport og senest også krop og sundhed – en forskning, der har været et vægtigt bidrag til forståelsen af væsentlige sider af dansk kulturhistorie, og som han har formidlet både nationalt og internationalt.

Jørgen Kjems modtager DM’s forskningspris som anerkendelse af sin fremragende grundforskning og sin evne til at formidle svært tilgængeligt stof

 Jørgen Kjems er ekspert i brugen af dna og RNA i molekylær medicin. Senest har Kjems og hans team af forskere udviklet verdens første dna-boks, som blandt andet kan tænkes at få anvendelser inden for kunstig intelligens såvel som til medicintransportører. Disse dna-bokse har vakt stor international bevågenhed.

}