Dansk Magisterforening

Nyt job: Sine Skovbjerg

Af Thomas Bøttcher
Del artikel:

Sine Skovbjerg, 37 år, fra ph.d.-studerende ved Videncenter for Duft- og Kemikalieoverfølsomhed på Gentofte Hospital til forskningsleder samme sted.

Hvad skal du helt præcist lave i din nye stilling?
Jeg skal være forskningsleder for et videncenter, der på bevilling fra Miljøstyrelsen forsker i duft- og kemikalieoverfølsomhed (MCS). MCS er en samlet betegnelse for mennesker, der bliver syge, når de udsættes for almindeligt forekommende dufte og kemiske stoffer, som fx parfumerede produkter, afgasning fra friske tryksager eller nye møbler. Tilstanden er kontroversiel, da det på nuværende tidspunkt ikke er afklaret, hvorfor den opstår, og hvordan vi kan behandle den. Mit job bliver at øge vores viden om MCS gennem forskning samt at formidle den viden til både forskere, fagfolk og til de ramte.

Hvordan bliver det at skulle lede medarbejdere?
Det bliver rigtig spændende, men også en udfordring at gå fra at være kollega til at være leder. Jeg har været ph.d.-studerende i videncentret og har sammen med to af mine ansatte været med fra centrets start i 2006, så det er en ny situation både for dem og mig, at jeg nu er leder. Det har vi tacklet ved at tale åbent om det både i fællesskab og ved individuelle samtaler, og det er gået godt.

Hvad bliver den største udfordring i jobbet?
I positiv forstand bliver den største udfordring at få skabt nogle forskningsresultater, der kan medvirke til at afklare, hvorfor MCS opstår. Som situationen er nu, ved vi, at omkring 17.000 danskere er så svært ramte, at de ikke kan føre en almindelig tilværelse, og vi kan hverken stille en diagnose eller tilbyde behandling.

Hvad glæder du dig mest til ved jobbet?
Jeg glæder mig først og fremmest over at få lov til at lede et kreativt miljø, som jeg mener forskning er. Det at skabe ny viden til gavn for en stor gruppe mennesker er motiverende, og vi glæder os alle sammen over de resultater, der bliver skabt. Så jeg glæder mig i virkeligheden meget til at komme i gang med at planlægge nye forskningsprojekter sammen med mine medarbejdere og sammen med videncentrets samarbejdspartnere.

Du var oprindeligt intensiv-sygeplejerske. Hvorfor skiftede du karriere?
Jeg blev ret hurtigt klar over, at jeg gerne ville noget andet, efter at jeg blev uddannet til sygeplejerske. Jeg bruger stadig meget af min viden og erfaring fra min tid på intensiv og fra sundhedsvæsnet generelt, men jeg trives langt bedre med det, jeg laver nu.
}